C.F. Møller Architects

Gråalen - Norrtälje Hamn växer fram

Dela

Nytt bostadskvarter med fokus på hållbarhet och användning av trä i stomme och fasader växer fram i Norrtälje Hamn

Foto: Mårten Lindquist
Foto: Mårten Lindquist

I Norrtälje, en timme nordost om Stockholm, så har C.F. Møller Architects ritat bostadskvarteret Gråalen som är en del av utvecklingen av Norrtälje hamn. Kvarteret utgörs av ca 140 bostäder fördelat på åtta byggnader, varav fyra med stomme i massiv trä (KL-trä). Till projektet hör en parkeringskällare, en ungdomsgård, LSS-boende samt dagverksamhet för LSS-boendet. Bostadskvarteret är utformat för att välkomna människor och familjer i olika skeden i livet, med olika bakgrund och olika livsstilar.

C.F. Møller Architects, Slättö Förvaltning och Norrtälje kommun står tillsammans bakom beslutet att använda trä som huvudsakligt byggnadsmaterial i stomme och fasader. Beslutet grundar sig i att ta ansvar för projektets samlade miljöpåverkan och livscykelperspektiv, vilket även inkluderar produktion, drift och omhändertagande.

Kvarteret utförs med en varierad gestaltning som blir en förlängning och en modern tolkning av Norrtäljes historiska stadskärna, vilken innefattar många välbevarade äldre trähus.

– Med det nya bostadskvarteret Gråalen vill vi bidra med en inkluderande arkitektur med vackra detaljer och levande offentliga rum där det centrala är människors närvaro och deras välmående, säger arkitekt Ola Jonsson.

Kända för hållbarhet
C.F. Møller Architects ligger också bakom Sveriges högsta träbyggnad Kajstaden Tall Timber Building i Västerås. Den nio våningar höga byggnadens alla delar utgörs av korslimmat trä, vilket inkluderar väggar, bjälklag, balkonger samt hiss- och trapphusschakt. Dessutom är kontoret kända för Copenhagen International School i Köpenhamn, vars fasad är täckt av 12.000 solcellspaneler, som gör skolan delvis självförsörjande med energi. Tidigare i år utsågs C.F. Møller Architects till delad vinnare i tävlingen för det tyska miljöministeriets nya kontor i Berlin med ett projekt, som använder både trä i konstruktionen och integrerade solceller. Dessutom är verksamheten involverad i arbetet med att skapa ett mer hållbart byggande i forskningsprojekt i både Danmark och Sverige.

Gråalen beräknas vara inflyttat under första kvartalet 2022.
Ansvarig arkitekt: C.F. Møller Architects
Bygghandling: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB
Uppdragsgivare: Slättö Förvaltning AB
Omfattning: 13 500 kvm BTA
Byggperiod: 2018 - 2022

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Mårten Lindquist
Foto: Mårten Lindquist
Ladda ned bild
Foto: Mårten Lindquist
Foto: Mårten Lindquist
Ladda ned bild
Foto: Mårten Lindquist
Foto: Mårten Lindquist
Ladda ned bild
C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Ladda ned bild
C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Ladda ned bild

Om

C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects
Krukmakargatan 21
118 51 Stockholm

+46 (0)8 5557 6000http://www.cfmoller.com/-sv/

C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt.

Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle.

Unika designlösningar 

Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

I vårt arbete är miljö- och resursmedvetenhet, sunda projektfinanser, socialt ansvar och bra hantverk självklara inslag. Den här helhetssynen är hjärtat i alla våra projekt, från masterplan till detalj.

Sedan grundandet i Danmark 1924 har vi stolt bidragit till utvecklingen av välfärdssamhällen i både Skandinavien och resten av världen. Vårt driv att etablera nya arkitektoniska standarder med fokus på det funktionella, konstnärliga och sociala fortsätter att prisas internationellt.

Totalt har C.F. Møller idag cirka 350 anställda. Förutom kontoret i Stockholm har C.F. Møller kontor i Oslo, London, Århus, Köpenhamn och Aalborg

Följ C.F. Møller Architects

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från C.F. Møller Architects

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum