Spanska Turistbyrån

Gran Canaria, en miniatyrkontinent

Dela

Nästan hälften av Gran Canarias yta med sitt mångsidiga landskap utnämndes år 2005 till Biosfärreservat av UNESCO. Reservatet omfattar bland annat ett stort havsområde på sydvästkusten.

Gran Canaria ligger i Kanarieöarnas skärgård mellan öarna Fuerteventura och Teneriffa och det är enkelt att ta sig dit med båt eller flyg. Flygplatsen ligger endast 18 kilometer från huvudstaden Las Palmas de Gran Canaria. Ön är av vulkaniskt ursprung och dess högsta punkt är berget Pico de las Nieves (1.949 meter över havet). Gran Canarias höjd och dess unika varierande landskap möjliggör förekomsten av olika mikroklimat. Av denna anledning kallas ön ofta för en "miniatyrkontinent"

Gran Canarias biosfärreservat med sina skyddade naturområden utgör hela 43% av öns yta. Området sträcker sig främst genom den sydvästra delen av ön och inkluderar ett stort havsområde samt naturreservaten Inagua och Güigüí, naturparkerna Tamadaba och Pilancones samt landsbygdsparken El Nublo. 

Territoriet korsas av en stor ravin som samlar regnvatten från bergen ut till kusten. I landskapet kring byn Tejeda med omnejd syns fortfarande resterna av den stora vulkaniska kalderan (större form av vulkankrater). Här finns också ett av de viktigaste kännetecknen på Gran Canaria, Roque Nublo, en gigantisk sten som har formen av en monolit. Några andra befolkningsområden är Aldea de San Nicolás, Artenara, San Bartolomé de Tirajana, Agaete och Mogán. 

Tre typer av ekosystem utmärker sig på ön. Ett torrt med växter som Balsameuforbia, ett sub-fuktigt där det växer skog av Kanarietall som kan bli 60 meter hög samt en fuktig miljö med vegetation av Trädljung och Atlantisk pors.

Ön har en extraordinär biologisk mångfald. I biosfärreservatet finns 95 arter av inhemsk flora från Gran Canaria och 101 endemiska arter från Kanarieöarna. Olika sorters fåglar och ödlor dominerar djurlivet som Teneriffablåfink och den Kanariska gigantödlan (Gallotia stehlini ). Vid kusten finns bestånd av Oäkta karettsköldpadda och Rissos delfin. 

På ön har man stor respekt för naturen och hållbara metoder som hantverksfiske, landsbygdsturism och bevattningssystem vilket optimerar vattenförbrukningen. Hushållen på Gran Canaria förbrukar minst vatten i Europeiska unionen. Allt som allt bjuder denna ö på helt unika naturupplevelser. Packa badkläder och vandringskängor och upptäck Kanarieöarnas skatt Gran Canaria!

Lär dig mer om Spanien på Spain.info.

Läs bestämmelser för att resa tryggt på travelsafe.spain.info.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Spanska Turistbyrån
Spanska Turistbyrån
BOX 7634
103 94 Stockholm

https://www.spain.info/en/

Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.     

Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den  spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Följ Spanska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spanska Turistbyrån

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum