SkogsstyrelsenSkogsstyrelsen

Granbarkborreveckan ska öka kunskapen inför årets skadesäsong

Dela

De senaste tre åren har granbarkborren dödat 18 miljoner kubikmeter gran. Det motsvarar virket på ungefär 400 000 lastbilar med släp och 8 miljarder kronor i virkesvärde. Nu vill Skogsstyrelsen och projektet Stoppa borrarna öka kunskapen hos skogsägare och skogliga aktörer inför årets svärmning.

Granbarkborreveckan äger rum den 3–7 maj och är en gemensam satsning inom projektet Stoppa borrarna.

– Kunskap om hur granbarkborren beter sig, när den svärmar och hur den kan bekämpas är avgörande för att vi ska kunna komma tillrätta med de omfattande angreppen. Varje enskild markägare, skogsbolag och myndigheter har ett ansvar i den här kampen, säger Kerstin Ström, projektledare för Stoppa borrarna.

Årets svärmning närmar sig

Granbarkborren behöver minst 18 grader varmt för att börja svärma, vilket innebär att årets svärmningssäsong närmar sig. Under perioden maj till september finns risk för nya angrepp och då är det som mest effektivt att bekämpa granbarkborren.

– Med Granbarkborreveckan vill vi sprida kunskap men också inspirera och skapa engagemang hos skogsägare och skogligt yrkesverksamma inför årets svärmningssäsong, säger Marco Boudreau, områdeschef på Stora Enso, som är en av föreläsarna under veckan.

En bredd av föreläsningar och seminarier

Under Granbarkborreveckan anordnas digitala föreläsningar både dag- och kvällstid. Experter från myndigheter, skogsbolag och privata aktörer kommer att berätta om allt ifrån grunderna i hur granbarkborren bekämpas till hur du kan ta hjälp av hundar för att upptäcka nya angrepp. En av dagarna anordnas ett seminarium där man kan ställa frågor om granbarkborre i skyddad skog och få svar direkt från myndigheternas och skogsbrukets experter.

– Vi vill erbjuda ett brett utbud av föreläsningar för att nå ut till så många som möjligt med kunskap och inspiration till fortsatt bekämpning. Det är fritt för vem som helst att koppla upp sig och lyssna till föreläsningarna och det behövs ingen föranmälan, säger Kerstin Ström.

Mer information om Granbarkborreveckan och hela programmet hittar du på www.skogsstyrelsen.se/granbarkborreveckan 

Läs mer om projektet Stoppa borrarna

Läs mer om granbarkborre

Mer information:
Kerstin Ström, projektledare Stoppa borrarna, Skogsstyrelsen, 0470-72 61 12, kerstin.strom@skogsstyrelsen.se 

Marco Boudreau, områdeschef Skogsvård och Tillsyn, Stora Enso, 076-102 25 13, marco.boudreau@storaenso.se 

Skogsstyrelsens pressjour, 036–35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se 

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Granbarkborren orsakar enorma skador i landets granskogar. Snart svärmar den igen. Foto: Mats Carlén.
Granbarkborren orsakar enorma skador i landets granskogar. Snart svärmar den igen. Foto: Mats Carlén.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Skeppsbrogatan 2
553 29 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum