Svenska Judoförbundet

Grand Slam-brons tar Robin Pacek upp på OS-kvalplats

Dela

Från kvotplats till en ”riktig” OS-kvalplats det blev en effekt av att Robin Pacek tog sin allra första Grand Slam-medalj, ett brons, idag i Düsseldorf, och det med magnifik judo mot högklassigt motstånd. Fullpoängssegrar mot bl.a. hemmahoppet världsfemman Dominic Ressel och tidigare världsettan Frank De Wit, Nederländerna.

Robin Pacek, foto Alf Tornberg
Robin Pacek, foto Alf Tornberg

Träget har Robin Pacek slitit på i jakten på sitt andra raka OS. Men inte sedan i somras har han nått medaljmatch, då på Grand Prix. Nu gav slitet resultat och det med en bronsmedalj på Grand Slam i Düsseldorf.

Efter tre inledande segrar på ippon (full poäng) med fasthållning, kast respektive armlås, där den sistnämnda var mot moldaven Dorin Gotonoaga, som Pacek har haft mycket svårt mot tidigare, väntade en mycket svår kvartsfinal. Nederländske Frank De Wit, formstark tidigare världsetta dominerade matchen klart. Pacek drog på sig två shido (varningar) tidigt och det såg mörkt ut. Men Pacek bidade bara sin tid, efter 2.43 dök luckan upp och tani otoshi-kastet var vältajmat och kraftfullt, ippon.

I semifinalen väntade den regerande olympiske mästaren, ryske Khasan Khalmurzaev, som hade 4-0 i ryggen i inbördes möten. Det blev en mycket jämnare match än kvarten, och inte förrän Pacek vågade en svår attack kunde Khalmurzaev kontra och få en waza-ari (halv poäng). I Paceks allt vildare jakt kunde Khalmurzaev kontra hem en till waza-ari och matchen var över.

Kampen om bronset stod mot hemmahoppet, världsfemman Dominic Ressel, och den högljudda hemmapubliken. Det blev en jämn match där Pacek såg ut att ha fått poäng med drygt minuten kvar, men kontringen var utanför och det var poänglöst vid full tid. I golden score (förlängning) var Pacek den starkare. Efter två bra attacker blev ett kraftfullt ura nage-kast avgörande, ippon och brons till Pacek efter totalt fem imponerande ippon-segrar.

Medaljen ger Pacek åtskilliga OS-kvalpoäng; han kliver upp runt nio placeringar i kvalet och hamnar på säker mark, men mer poäng kommer sannolikt behövas för en OS-plats.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Robin Pacek, foto Alf Tornberg
Robin Pacek, foto Alf Tornberg
Ladda ned bild

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran och majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Det svenska landslaget i judo är framgångsrikt internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Världsstjärnejudo av Tommy Macias räckte inte till medalj22.2.2020 22:30:30 CETPressmeddelande

När Tommy Macias är i form är han sevärd som få på judomattan, det går fort, det är tekniskt och fantasifullt både stående och nere i mattan. Andraseedade Macias levde idag upp till förväntningarna när han tog sig till semifinal i dagens Grand Slam i Düsseldorf med idel ippon-segrar (full poäng) i -73 kg. Där väntade en av judons superstjärnor, den regerande olympiske mästaren och världsmästaren Shohei Ono, Japan, som inte har förlorat en internationell match sedan 2014. Vilken match det blev…till slut med 54 sekunder kvar blev dock Ono för svår, ippon på kast och Macias fick nöja sig med bronsmatch.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum