Svenska Judoförbundet

Grand Slam-guld till Marcus Nyman i comebacken

Dela

Med mindre än två år till OS i Paris är judons OS-kval i full gång, och precis som inför Rio och Tokyo kliver 32-årige Marcus Nyman i -90 kg in i kvalet genom en comeback efter en tids frånvaro från IJF-touren. Den här gången dock mycket bättre än tidigare med en inledande fullträff, ett Grand Slam-guld i Baku.

Marcus Nymans segerjubel i Baku, foto: Tamara Kulumbegashvili
Marcus Nymans segerjubel i Baku, foto: Tamara Kulumbegashvili

Med två läger, stenhård träning hemma och lite Bundesligamatcher i ryggen, var det comeback-dags på IJF-touren för Marcus Nyman i -90 kg, med sikte på OS i Paris 2024. För första gången med förbundskapten Sally Conway på coachstolen.

Det blev en bra start med en snabb ippon(full poäng)-seger nere i mattan mot Ibrahim Aghakishiyev, Azerbajdzan,

Nederländske Jesper Smink, 11:a på världsrankningen, hade inget att sätta emot i nästa omgång utan blev diskvalificerad efter tre shido (varningar).

Kvartsfinalen blev inte som väntat mot ärkerivalen Toth från Ungern, utan mot dagens överraskning Martin Matijass, Tyskland. Efter drygt halva matchen satt Matijass fast nere i mattan, ippon till Nyman.

Semifinal blev det mot regerande Europamästaren och VM-trean Luka Maisuradze, Georgien. Det var Maisuradze som önskade sig en bättre lottning. Nyman dominerade från start och stod för allt konstruktivt, en bit in i förlängningen kom georgierns tredje shido och diskvalifikation.

I finalen väntade tidigare världsmästaren Nemanja Majdov, Serbien. En svår motståndare för Nyman som har förlorat deras två senaste möten. Precis som i semifinalen var det Nyman som stod för det konstruktiva, Majdov hade fullt fokus på det taktiska defensivt. Efter flera starka kastförsök med benkastet sasae-tsurikomi-ashi, ledde ännu ett försök två minuter in i förläningen till waza-ari (poäng) och en guldmedalj till Nyman.

En sprudlande Nyman säger efteråt:

”Det var skönt att spöa Majdov, jag har haft svårt för honom.”

”Det här ger värsta självförtroendet och är en jätteboost inför fortsättningen.”

Det är nu mer än tolv år sedan som en då 19-årig Marcus Nyman vann EM-guld som första svensk någonsin på seniorsidan. När -90 kg avgörs på OS i Paris är Nyman en dryg vecka från sin 34:e födelsedag. Frågar man Nyman hur satsningen ser ut framåt, nu med en familj att tänka på, säger han:

”Det blir färre internationella läger, men vi har hittat ett koncept för att få det att fungera med både familj och judo, och jobb.”

Härnäst på touren väntar Masters; Nyman är nu om inte på topp-tio på världsrankningen, så ytterst nära igen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marcus Nymans segerjubel i Baku, foto: Tamara Kulumbegashvili
Marcus Nymans segerjubel i Baku, foto: Tamara Kulumbegashvili
Ladda ned bild
Marcus Nymans segerkast i Baku. Foto: Tamara Kulumbegashvili
Marcus Nymans segerkast i Baku. Foto: Tamara Kulumbegashvili
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Grand Prix-guld till Nicolina Pernheim Goodrich1.2.2023 16:56:58 CET | Pressmeddelande

Under tisdagens IBSA Judo Grand Prix i Lissabon vann Nicolina Pernheim Goodrich, från Göteborgs Judoklubb, guld i klassen -70 kg J1. På sin väg mot guldet besegrade Pernheim Goodrich, rankad fyra i världen inför tävlingen, både världstvåan och världstrean. Segern ger Nicolina Pernheim Goodrich viktiga poäng i kvalet till Paralympiska sommarspelen i Paris 2024, som i så fall skulle bli hennes femte Paralympics.

Ida Eriksson erövrar sin första grand prix-medalj29.1.2023 14:15:01 CET | Pressmeddelande

Ida Eriksson från Molkom fortsätter sin stadiga klättring uppåt på världsrankningen efter sin första IJF-tour-medalj, en bronsmedalj på grand prix i Lissabon. Eriksson närmar sig topp-20 efter att ha etablerat sig på senior-touren under 2022. I Lissabon sticker kvartsfinalvinsten mot nederländska Margit de Voogd ut. Eriksson orkade med det kraftfulla kastet ura nage drygt fem minuter in i förlängningen, alltså mer än dubbelt ordinarie matchtid. Efter ytterligare två matcher var bronsmedaljen Erikssons.

Nicolina Pernheim Goodrich är guldfavorit inför VM7.11.2022 18:29:47 CET | Pressmeddelande

Den 8-10 november avgörs judo-VM för synskadade i Baku, Azerbajdzjan. Sveriges trupp består av regerande europamästaren och paralympiern Nicolina Pernheim Goodrich, och den tidigare juniorvärldsmästaren Oscar Widegren. Båda tävlar onsdag 9 november. Målet är medalj och i och med den nya klassindelningen, med en egen klass för blinda, tävlar de på mer rättvisa villkor och har bättre chanser än tidigare år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum