Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Grannens dag firar 20 år lördagen den 31 oktober: Goda grannar hälsar – men stör inte

Dela

Nästan åtta av tio svenskar, 77 procent, tycker om sina grannar. Helst ska grannarna hälsa när man möts men inte störa tidigt eller sent på dagen. Men skillnaden mellan olika delar av landet är stora. Det visar en Sifoundersökning som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling inför Grannens dag den 31 oktober.

Undersökningen visar att de flesta svenskar, 77 procent, är positivt inställda till sina grannar. Känslorna för de som bor i ens närhet verkar öka med åldern. Personer i åldern 65–79 år är mest positiva till de som bor bredvid – hela 88 procent i den gruppen uppger att de tycker om sina grannar. Motsvarande siffra för svenskar 18–29 år är 65 procent.

– Under coronapandemin har vi över hela landet sett initiativ där grannar ställer upp och hjälps åt med matinköp och andra sysslor för att klara den speciella tid vi nu går igenom. Förhoppningsvis kan det leda till att fler blir medvetna om värdet av en god grannsämja – även när pandemin är över, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Att grannen hälsar när man möts är viktigast för svenskarna, tre av tio rankar det högst. Två av tio vill ha en närboende som undviker att störa tidigt eller sent på dagen och 15 procent tycker det är viktigt att grannen inte klagar över småsaker. Endast en procent tycker att det viktigaste är att grannen inte skriver arga lappar.

– God sammanhållning bland grannar ökar trivseln och tryggheten där vi bor. Det kan också öka intresset för en bostad som är till salu. För att få en bra bild av sitt framtida boende är bra tips att prata med fastighetsmäklaren och möjliga framtida grannar om deras intryck, säger Marcus Svanberg.

Gotlänningarna mest nöjda med sina grannar
Undersökningen visar på geografiska skillnader mellan hur mycket man tycker om sina grannar och vilka egenskaper som värdesätts. Av gotlänningarna är det närmare nio av tio, 87 procent, som tycker om sina grannar.

Sörmlänningarna är minst nöjda med sina närboende - 67 procent gillar de som bor bredvid. De flesta svenskar är överens om att den viktigaste egenskapen för en bra granne är att hälsa när man möts. Förutom örebroarna som i stället värdesätter högst att inte bli störda tidigt eller sent på dagen.

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
 
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: facebook.com/lansforsakringarfastighetsformedling
Instagram: instagram.com/lansfast_sverige
Twitter: @lff_ab

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Sifo på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och slutfördes i februari 2020. Totalt har 3 588 svenskar 18–79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på frågor om prisutveckling, politik och andra bostadsrelaterade frågor.

Grannens dag 20 år
Grannens dag instiftades av journalisten Kenneth Eneroth i Köping år 2000 för att hylla regionens alla goda grannar. Nu uppmärksammas Grannens dag över hela landet den 31 oktober.


Bilaga

Totalt sett – i vilken utsträckning tycker du om dina grannar?

Svarsalternativ

Totalt

18–29 år

30–49 år

50–64 år

65–79 år

I mycket hög utsträckning

21%

19%

18%

22%

33%

I ganska hög utsträckning

56%

55%

56%

59%

56%

I ganska låg utsträckning

13%

15%

16%

10%

6%

I mycket låg utsträckning

3%

3%

3%

3%

1%

Vet ej

7%

8%

8%

5%

5%


Vad av följande är viktigast med en bra granne tycker du?

Svarsalternativ

Totalt

18–29 år

30–49 år

50–64 år

65–79 år

Grannen hälsar när vi möts

32%

25%

29%

37%

37%

Grannen stör inte sent eller tidigt på dagen

24%

34%

26%

20%

16%

Grannen hjälper till med hushållssysslor när jag är borta

7%

3%

5%

7%

15%

Grannen klagar inte över småsaker

15%

18%

17%

15%

8%

Grannen snokar inte

6%

7%

7%

3%

4%

Grannen skriver inga arga lappar

1%

1%

1%

1%

1%

Grannen lånar gärna ut saker till mig (verktyg eller matvaror)

4%

4%

5%

3%

3%

Grannen har koll på allt som händer och kan uppdatera mig

8%

3%

8%

9%

11%

Vet ej

4%

3%

2%

6%

5%

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tegeluddsvägen 21
106 50 Stockholm

https://www.lansfast.se/

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 181 bobutiker och över 800 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2019 förmedlade företaget cirka 23 500 objekt till ett försäljningsvärde av 52,4 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för femte året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2020.

Om Länsförsäkringar:
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny kartläggning av svenska fritidshus visar: Stugdrömmen blir verklighet för 2 miljoner21.6.2021 05:35:00 CEST | Pressmeddelande

Den som vill förverkliga drömmen om ett sommarhus i Sverige får nu betala 2,2 miljoner kronor i snitt. Dyrast är stugorna i Stockholms län, med ett medelpris på 3,3 miljoner kronor, medan ett fritidshus i Kronoberg är billigast med ett pris på strax under miljonen. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kartläggning av snittpriset på fritidshus baserat på Svensk Mäklarstatistik.

Ny statistik över bostadspriser visar: Allt kraftigare prisuppgång vid budgivningar14.6.2021 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

Jämfört med det annonserade utgångspriset steg priset på villor med 13 procent under budgivningarna i april, medan bostadsrätterna i snitt ökat med 9 procent. Skillnaden mellan utgångspris och slutpris på bostäder, den så kallade budpremien, har ökat kraftigt under pandemin och var rekordhög under april. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings nya kartläggning utifrån statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Het sommar på bostadsmarknaden – risk för nedgång i höst8.6.2021 08:01:00 CEST | Pressmeddelande

I maj steg villapriserna i riket med 2 procent, medan bostadsrättspriserna ökade med 1 procent. På helårsbasis har villapriserna nu stigit med hela 20 procent. Även fritidshuspriserna fortsätter att öka kraftigt – upp 15 procent under året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum