Norrköpings kommun

Grannkampanj kan vinna prestigefyllt pris

Dela

Linköping marknadsför Norrköping. Karlstad lyfter Örebro. Örebro tipsar om Västerås. Och vice versa i alla kombinationer. Den ovanliga idén när fem städer marknadsförde varandra väckte uppmärksamhet på många håll. Idag offentliggörs dessutom att kampanjen nominerats till det prestigefyllda priset Placebrander Of The Year.

Placebrander Of The Year premierar imponerande insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring i Sverige. Bakom priset står platsmarknadsföringskonsulten Placebrander vars kunder finns bland kommuner, destinationsbolag, regioner, Science Parks, besöksnäringsföretag och branschorganisationer.

De tävlande bidragen ska stärka en plats varumärke och öka stoltheten hos invånarna. Men de ska också bidra till att öka inflyttningen, generera besökare, evenemang, investeringar eller etableringar. Priset delas ut sedan 2013 och bland de tidigare vinnarna finns Friluftsbyn vid Höga Kusten och Eskilstuna som premierades för sitt arbete med hållbarhet och återvinning.

Kampanjen ”Nyfiken på grannen” där Norrköping, Linköping, Örebro, Västerås och Karlstad marknadsförde varandra lanserades sommaren 2020. Syftet var att återstarta besöksnäringen efter pandemins första våg och målet att få invånarna att besöka varandras destinationer och därigenom även öka antalet övernattningar. Ytterligare ett syfte var att öka kännedomen om varandras destinationer. 2020 var temat 24 timmar hos grannen, något som utvecklades till 48 timmar hos grannen under 2021. Andra året kompletterades den dessutom med utvecklade erbjudanden i samarbete med hotellen.

– Det är fantastiskt roligt att kampanjen är nominerad. Den har gjort det möjligt att lyfta vårt starka utbud av upplevelser och kända besöksmål på ett nytt och innovativt sätt, och trots pandemin har vi fortsatt haft flest gästnätter i regionen under sommaren. Kampanjen har varit uppskattad av näringslivet i Norrköping och vi hoppas det ska ge effekter även långsiktigt. Samverkan när det är som bäst - alla är vinnare, säger Christina Leinonen, näringslivsutvecklare Norrköpings kommun.

Kampanjen gick i sociala medier och responsen blev över förväntan. Intresset för en tur till grannstäderna var ofta fullt i klass med intresset för städernas tips om attraktioner på den egna destinationen. Många hotell rapporterade att antalet besökare från de städer som medverkade i kampanjen ökade under sommaren.

Ett exempel på det stora intresset är att webbsidan om Västerås var den tredje mest besökta på Örebros webbplats under sommaren 2020 och i övriga städer såg det ut på liknande sätt. Totalt genererades 150 055 sidvisningar på kampanjsidorna under det första året medan den totala räckvidden i sociala medier uppgick till ca 3,5 miljoner. Totalt hade inläggen över 17 500 engagemang (kommentarer, gilla-markeringar, delningar).

”Nyfiken på grannen” har uppmärksammats på flera håll. Bland annat lyfte platsmarknadsföringskonsulten Future Place Leadership kampanjen som ett lysande exempel på destinationer som snabbt anpassade sig till situationen under coronapandemin.

– Visit Linköping & Co har genomfört flera olika kampanjer under pandemin där vi toppade med ett rekord i antal gästnätter under sommaren i Linköping. Men just den här kampanjen är verkligen speciell eftersom idén växte fram och lanserades under en aldrig tidigare skådad kris inom besöksnäringen. Den visar verkligen vilken kraft det finns i samverkan och vilka resultat man kan uppnå om man utmanar normer, säger Jörgen Nilsson, ansvarig besöksnäring, Visit Linköping & Co.

Övriga nominerade kampanjer är; Upptäck Jämtland, Tjena Polcirkeln, Mat2021 och Söderhamns 100 sommartips.

Vinnaren offentliggörs på Placebranders Day i Skellefteå den 20 januari 2022.

Kontakt:

Christina Leinonen
Titel: näringslivsutvecklare Norrköpings kommun
Telefon: 0730-20 26 79

Jörgen Nilsson
Titel: ansvarig besöksnäring, Visit Linköping & Co
Telefon: 013-190 00 71
__________________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum