Norrköpings kommun

Granskningen av Marvel Avengers-utställningen fortsätter

Dela

Upplev Norrköpings styrelse har gett tillförordnad vd i uppdrag att granska avtalet och de leksaksinköp som Upplev Norrköping gjorde i samband med Marvel Avengers-utställningen. Styrelsen har nu beslutat att fortsätta granska hela utställningens ekonomi.

Bild: Andreas Åsenheim/Norrköpings kommun.
Bild: Andreas Åsenheim/Norrköpings kommun.

Upplev Norrköping började under våren 2017 att leta efter en utställning för att stärka reseanledningen till Norrköping. Man hittade Marvel Avengers-utställningen och en avtalsförhandling påbörjades. Ett förslag presenterades inför styrelsen 15 juni 2017. Av beslutsunderlaget till styrelsen bedömdes kostnaderna för utställningen till cirka 13,5 miljoner kronor och intäkterna med 100 000 besökare till cirka 17 miljoner kronor. Bolagets vision var att få 150 000 besökare. Enligt avtalet förpliktade bolaget sig att köpa in merchandise för 100 000 USD. Utställningen var bolagets genom tidernas största projekt.  

Granskningen visar att de risker och problem som diskuterades under styrelsemötet 15 juni 2017 inte har bilagts protokollet. Under hösten 2017 konstaterade bolaget att de leksaker som avtalet anvisat inte höll tillräckligt god kvalitet och man valde därför att göra ett kompletterande inköp. Den informationen gavs inte till styrelsen som heller inte har fattat beslut om några inköp.

Enligt uppgift från den kompletterande leksaksleverantören ingick leksaker för cirka 4 miljoner kronor i avtalet. Det avtalet ingicks muntligen. Enligt beställningslistor via mejl har inköp gjorts på cirka 1,4 miljoner kronor. Det ekonomiska resultatet kring leksaksförsäljningen är för närvarande ett underskott på drygt 100 000 kronor. Vad gäller leksaksinköpen så pågår just nu förhandlingar med leksaksleverantören angående det kvarvarande lagret och bolagets mål är att det i slutändan inte ska bli någon ekonomisk förlust.

Leksaksleverantören har fått underlag på de lager av leksaker som Upplev Norrköping nu har och kommer att lägga ut dessa på marknaden för bud, säger Göran Lindgren, tillförordnad vd på Upplev Norrköping.

Granskningen av utställningsavtalet visar att vd ensam har undertecknat avtalet men att styrelsens beslut om att utställningen skulle genomföras egentligen inte gav vd formell rätt att underteckna avtalet. Det fanns heller inte någon fullmakt från styrelsen till vd som ger denne behörighet att underteckna utställningsavtalet eller andra större avtal i anslutning till utställningen.

Bolaget måste nu se över samtliga processer och rutiner och säkerställa att de följs så att en motsvarande situation inte kommer att uppstå igen. Arbetet med att granska hela utställningens ekonomi påbörjas omgående, säger Göran Lindgren, tillförordnad vd på Upplev Norrköping.

Kontakt:
Göran Lindgren
Titel: tillförordnad vd, Upplev Norrköping
Telefon: 073-020 18 17

_____________________________________________________________________

Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
072-574 70 69

Bilder

Bild: Andreas Åsenheim/Norrköpings kommun.
Bild: Andreas Åsenheim/Norrköpings kommun.
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum