Värmdö Kommun

Granskningen av namnunderskrifter för en folkomröstning klara

Dela

Ärendet kring samlokalisering av förskolor/skolor i kommunen kan bli aktuellt för folkomröstning framöver, då antal godkända namnunderskrifter i ärendet bedöms vara tillräckliga.

Den 7 januari överlämnades en lista med namnunderskrifter till kommunen, med syfte att åberopa möjligheten till folkomröstning genom folkinitiativ i ärendet om samlokaliseringen av förskolor/skolor. Under de senaste veckorna har namnunderskrifterna granskats och räknats. Det bedöms finnas tillräckligt många korrekta namn för att frågan om folkomröstning ska behandlas. Det är nu upp till fullmäktige att avgöra huruvida folkomröstningen ska genomföras eller inte.

Vi vet att många har undrat om namninsamlingen uppfyller kriterierna för en folkomröstning och vi kan nu konstatera att så är fallet. Jag kommer därför att ta upp frågan om folkomröstning i kommunfullmäktige inom kort, säger Lars-Erik Alversjö (M) kommunfullmäktiges ordförande.

En rådgivande folkomröstning ska hållas i en fråga om minst tio procent av de röstberättigade begär det. Folkomröstningen genomförs om inte minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna röstar mot förslaget.

Flera partier har redan deklarerat att de kommer att rösta för en folkomröstning vilket betyder att en sådan sannolikt kommer att ske. Ärendet kommer att beredas i kommunstyrelsen och valnämnden och vi hoppas att en folkomröstning ska kunna ske så fort som möjligt, säger Deshira Flankör (M) kommunstyrelsens ordförande.

En preliminär planering utgår ifrån att frågan om en folkomröstning ska tas upp i kommunfullmäktige i april där röstdag och övriga formkrav kommer att behandlas. Dock finns en viss osäkerhet gällande tidsaspekten med anledning av de svårigheter som rådande pandemi medför.

Nyckelord

Kontakter

Lars-Erik Alversjö (M)Kommunfullmäktiges ordförande / ordförande Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje.
Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

lars-erik.alversjo@varmdo.se

Deshira Flankör (M)Kommunstyrelsens ordförande, Kommunalråd

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje.
Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

Tel:08-570 471 20deshira.flankor@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Värmdö begär möte med Trafikverket16.8.2021 08:52:08 CEST | Pressmeddelande

I ett brev till Trafikverket anser Värmdö kommun att myndigheten måste prioritera infrastrukturen på Värmdö och kommunen begär därför ett möte mellan ledande företrädare för att diskutera Värmdös infrastruktur och konkreta åtgärder som måste prioriteras. Kommunen anser att satsningar på vägarna är långt eftersatta och pekar ut en rad åtgärder som behöver komma på plats både kortsiktigt och långsiktigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum