If Skadeförsäkring

Gräsbränder vanliga så här års – tänk på det här om du eldar i påsk

Dela

Gräsbränder förknippas ofta med sommar och torka. Men tvärtemot vad många tror sker många utomhusbränder i början av våren när temperaturen stiger och fjolårets gräs torkar. Försäkringsbolaget If listar de vanligaste orsakerna till gräsbränder och uppmanar till försiktighet vid eldning utomhus.

Att tända eldar så här års är inte riskfritt. Det är stor risk för gräsbränder i delar av landet.

– Det är ofta torrt i marken den här perioden och spridningsrisken är stor. Gnistor kan flyga iväg och antända torrt gräs, säger Per Sjölander, expert på byggskador på If.

Kraftig ökning av antalet gräsbränder i fjol

Förra året såg If en stor ökning av utomhusbränder under början av våren. Flera byggnader brann ned. Vanligaste orsakerna till bränderna var eldning utomhus, ogräsbränning med gasolbrännare och laddning av redskap.

– Vi hade en ganska torr vår och dessutom många med en oväntad samt ovan situation med arbete hemifrån. Många fick nog mer tid till att gå ut för att fixa i trädgården på gott och ont, säger Per Sjölander.

– Det är inte ovanligt att folk som eldar utomhus tappar kontroll över elden så att träd eller byggnader brinner ned. Tyvärr förekommer det också att hela bostadshus stryker med, fortsätter Per Sjölander.

Att tänka på vid eldning

Om du väljer att elda så tänk över riskerna i förväg och förbered släckutrustning:

– Ingen som råkar tända eld på sin omgivning hade tänkt att det kunde gå så illa. Det är viktigt att välja en plats där elden inte riskerar att spridas till annat brännbart.

– Var varsam, se till att brasan verkligen slocknat när du är klar och tänk på att det kan glöda långt ner i backen om du eldat en stund. Var även försiktig med gasolbrännare vid ogräsborttagning och laddning av batterier till redskap, tillägger han.

I många kommuner råder eldningsförbud under extra brandfarliga perioder. Många har också generellt eldningsförbud i tätbebyggt område.

– Kontrollera alltid om det är eldningsförbud innan du tänder en eld. Förhållandena kan snabbt ändras, säger Per Sjölander.

Ifs tips för säker eldning ute:

- Respektera eldningsförbud. Följ brandriskprognoser på smhi.se.

- Tänk igenom vilken släckutrustning som behövs. Den som tänder en eld har ansvar för att den släcks.

- Undvik att elda när det blåser. Tänk också på vindriktningen.

- Blöt ned marken som ligger i närheten så att elden har svårare att sprida sig.

- Undersök att inga djur (som till exempel igelkottar eller huggormar) gömmer sig i rishögen före antändning.

- När du eldat färdigt är det viktigt att brasan blir helt släckt. Kratta ur glöden och dränk eldhärden i vatten. Kontrollera under flera timmar efter avslutad eldning att brasan inte blossat upp igen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Bilbrottsbarometern 2021 – ta del av webbinarium och referat om bil- och bildelsstölder22.7.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige är unikt utsatt för internationell organiserad brottslighet som bland annat stjäl bilar, bildelar och båtmotorer. Men varför har Sverige blivit ett smörgåsbord för stöldligor? Det är utgångspunkten för en årlig rapport som If tagit initiativ till. Den första bilbrottsbarometern presenterades vid ett seminarium med If, Larmtjänst, Gränspolisen och NOA.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum