Luleå stift, Svenska kyrkan

Grattis Bibeln!

Dela

Visste du att det ungefär 15 år att med moderna hjälpmedel översätta bibeln? Söndagen den 19 januari tar Svenska kyrkan upp rikskollekt till Bibelsällskapets arbete med bibeln när vi firar Bibelns dag. Att katolska kyrkan från och med i år firar på samma datum är nytt - och att folk med 1 000 språk varje dag kan följa en bibelläsningsplan i en app!

Med nya appen Bible2020 kan du följa bibelläsning varje dag.
Med nya appen Bible2020 kan du följa bibelläsning varje dag.

Varför har vi en särskild bibeldag? Ja, ända sedan 1876 har Svenska kyrkan en gång om året tagit upp rikskollekt till Bibelsällskapets arbete att göra Bibeln översatt, känd, tillgänglig och använd. Sedan 1997 firas Bibelns dag alltid den tredje söndagen i januari, och alla kristna i Sverige får tillfälle att fokusera extra på just Bibeln.

Snabba bibelfakta:

* Bibeln har funnits översatt till svenska sedan 1541. Nya utgåvor är på väg på lule- och sydsamiska och meänkieli. 2019 lanserades nordsamiska Biibbal av bibelsällskapen i Norge, Sverige och Finland.

* Det tar 12 till 15 år med moderna hjälpmedel att slutföra arbetet med varje översättning, sedan är det dags för sättning och publicering.

* Bibeln finns översatt till cirka 700 språk, men det talas över 7 000 språk i världen. Ungefär 4 000 språk har inte ens en del av Bibeln översatt. 

* Vill du också läsa bibeln regelbundet? Människor med 1 000 språk, som talas i 100 länder, följer en och samma läsplan detta år. Ladda ner appen Bible 2020, här finns Bibelsällskapets bibelläsningsplan Bibel 2020. I appen går det att spela in sig själv, sedan kan bibelläsare på andra delar av klotet ta del av klippet och känna att de hör till en större gemenskap.  

* Bibel 2000 fyller tjugo år i år! Det gör att Svenska Bibelsällskapet påbörjar provöversättningar av Markusevangeliet, Filipperbrevet och Första Johannesbrevet. Dessa kan komma att utgöra en bas i nästa officiella översättning.Den 9–10 mars kan den som vill delta i fördjupningsdagar i Uppsala kring de nya provöversättningarna.​

* Även katolska kyrkan firar från och med i år. Nu har påve Franciskus fastslagit att från och med 2020 firar katolska kyrkan årligen ”Guds ords söndag” samma dag som Bibelns dag. Påve Franciskus skriver i ett apostoliskt brev:
”Bibeln kan inte bara vara några utvaldas kulturarv”, och betonar att, ”Bibeln är Guds folks bok som skapar enhet – Guds ord enar de troende och gör dem till ett enda folk."
”Även om åsikter och tolkningar spretar och människor har svårt att hålla sams erbjuder Bibeln en knutpunkt kring vilken alla får samlas, oavsett."

Värt att fira Bibelns dag alltså!

Kontakter

Bilder

Med nya appen Bible2020 kan du följa bibelläsning varje dag.
Med nya appen Bible2020 kan du följa bibelläsning varje dag.
Ladda ned bild
Nordsamiska Biibbal är klar, nu pågår översättningar till lule- och sydsamiska.
Nordsamiska Biibbal är klar, nu pågår översättningar till lule- och sydsamiska.
Ladda ned bild

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

- Få sitter kvar i bänkarna - det är en glädjande förändring!22.1.2020 10:00:00 CETPressmeddelande

Samtidigt som Svenska kyrkans biskopar samlas till möte i Göteborg idag släpps det nya biskopsbrevet "Fira nattvard". Brevet behandlar teologiska och historiska perspektiv men också praktiska frågor som vad man ska göra av bröd och vin som blir över efter mässans slut. Luleå stifts biskop Åsa Nyström berättar om synen på nattvarden - som idag är en helt annan än för några decennier sedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum