Sveriges Museer

Grattis på demokratidagen!

Dela

Den 10 september 1921 var det första gången Sveriges kvinnor kunde rösta. Först ut var Malmö, Helsingborg, Landskrona och Lund och sedan fortsatte det på andra datum runt om i Sverige. Sveriges Museer uppvaktar därför samtliga riksdagsledamöter med en skrivelse idag som hyllar demokratin. Runt om på landets museer firas demokratijubileet under helgen och resten av året.

Museerna kan skildra hela kampen för rösträtt för alla eftersom de samlat in föremål, berättelser och erfarenheter från före och efter när Sverige blev en demokrati. 

– Utan museernas kunskapsskatt i sina samlingar hade vi inte kunnat visa samhällets utveckling vid den tidpunkten och hur det har lett fram till dagens samhälle, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Riksorganisationen Sveriges Museer.

Museerna i Sverige fortsätter sin insamling av händelser för att kunna spegla samhället. Nu pågår bland annat insamling av erfarenheter och föremål från tiden under pandemin för att öka lärdomarna och spegla vår nutid. Samtidigt pågår ett intensivt digitaliseringsarbete som är viktigare än någonsin för besökare, forskning och lärande.

– Idag firar vi demokratin 100 år genom att påminna om vikten av museernas roll för demokratin. Det görs genom en skrivelse till samtliga riksdagsledamöter, utställningar på landets museer, spridning av boken 7 saker museer kan göra för demokratin och poddserien 100 samtal där några av Sveriges mest intressanta tänkare och experter sätter ljus och perspektiv på vår samtid och framtid med avstamp i historien och museernas föremål, säger Jeanette Gustafsdotter.

Lyssna på poddserien 100 samtal där poddar finns (länk).

Sveriges Museers skrivelse till riksdagsledamöterna (länk).

 

Kontakter

Om

Sveriges Museer
Sveriges Museer
Box 4042
102 61 Stockholm

http://www.sverigesmuseer.se

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med cirka 230 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum