Försäkringskassan

Grattis på fars dag! Missa inte att ta vara på dagarna med ditt barn

Dela

Nya siffror från Försäkringskassan visar att många män inte nyttjar de föräldrapenningdagar som de har rätt till. Oftast är det männens dagar som förfaller fram till dess att barnet fyllt åtta år. Bland de barn som föddes 2007 och som det fanns dagar kvar för, var det i snitt 48 dagar som förföll. Samma siffra för barn födda 2002 var 81 dagar.

Alla män som har vårdnad om sitt barn har rätt till minst 240 dagar med föräldrapenning per barn. Samtidigt är deras genomsnittliga uttag endast 104 dagar innan barnen fyllt åtta år.Över hälften av dagarna nyttjas därmed inte av papporna själva.

- Föräldraförsäkringen ger stora möjligheter för båda föräldrarna att ta hand om sina barn och samtidigt kunna förvärvsarbeta. Vi har sett att många pappor tror att de bara har rätt till de reserverade dagarna, men så är det inte. Varje förälder har rätt till hälften var, det vill säga 240 dagar, säger Niklas Löfgren familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

För 76 procent av barnen födda år 2007 fanns det föräldrapenningdagar kvar som inte nyttjats när de fyllt åtta år. Samma siffror för barn födda 2002 var 84 procent. Det visar att nyttjandet av föräldrapenningdagarna ökar.

- Vår erfarenhet är att relationen mellan barn och föräldrar mår bra av att tillbringa tid tillsammans och jag hoppas att allt fler pappor passar på att nyttja denna fina möjlighet som föräldrapenningen ger till det, säger Niklas Löfgren.

Fakta
- Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn
- I 390 dagar baseras ersättningen på inkomst (SGI)
- Övriga dagar är ersättningen 180 kronor per dag
- 90 dagar är reserverade för respektive förälder
- Värdet på de outnyttjade föräldrapenningdagarna för barn födda 2007 är skattat till 2,3 miljarder kr
- Värdet på de outnyttjade föräldrapenningdagarna för barn födda 2002 är skattat till 2,6 miljarder kr

- Läs mer om föräldraförsäkringen här
- Läs mer om att dela jämställt på www.fifty-fifty.se

Bilagor
Statistik med länssiffror
Grafik

Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Inera och Försäkringskassan säger upp samarbetsavtal om gemensam tjänstelegitimation22.1.2019 15:08Pressmeddelande

Inera och Försäkringskassan har sagt upp sitt samarbetsavtal kring en gemensam lösning för tjänstelegitimation inom offentlig sektor. – Under arbetets gång har vi sett att behoven från våra kunder ser så pass olika ut att det rimliga är att avbryta arbetet och att var och en fokuserar på att lösa sina frågeställningar på varsitt håll, säger Stefan Olowsson it-direktör på Försäkringskassan.

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum