Solna stad

Grattis till årets kulturstipendiater och Solna stads Krausstipendium

Dela

Nu har juryn beslutat om vilka som får Solna stads kulturstipendier och årets Krausstipendium. Stipendiaterna kommer att presenteras på stadens Facebook-sida inför nationaldagen.

Idag den 29 maj offentliggjordes namnen på mottagarna av årets kulturstipendier, som utmärkt sig inom sång, musik och animation. Samtidigt ska Solna stads Krausstipendium delas ut till en ung talang inom klassisk musik.

– Jag vill rikta ett stort grattis till fyra lovande stipendiater, som får årets kulturstipendier och Krausstipendium. Kultur minskar avstånden mellan människor, och tills vi får möjlighet att fira fysiskt tillsammans uppmärksammar staden deras talanger digitalt, säger Peter Edholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande, Solna stad.

Digital presentation av stipendiaterna

Tidigare år har stipendierna delas ut på Kungliga Operans scen i Hagaparken under nationaldagsfirandet. Eftersom firandet i år är inställt, med anledning av coronapandemin, uppmärksammas stipendiaterna med varsin filmad presentation, som kommer att publiceras på Solna stads Facebook-sida

Solna stads Krausstipendium 2020

Mottagaren av årets Krausstipendium är:

Astri Aareskjold, piano

Juryns motivering:

Astri visar och förmedlar på ett fantastiskt sätt sina musikaliska idéer när hon spelar. Hennes val av frasering förmedlas klart och tydligt för oss som lyssnare, och hennes musicerande berör känslomässigt. Hon visar stor rytmisk kontroll, hon har en övertygande dynamik och en fin transparens i stämföringen i sitt pianospel. Musiken blir levande och bryter sig loss från notbilden. Vi önskar Astri lycka till med sin musikaliska framtid och hoppas pengarna kommer väl till nytta.

Solna stads kulturstipendier 2020

Tristan Michaeli, gitarr

Juryns motivering:

En hängiven gitarrist med stor närvaro som även komponerar sina egna låtar. Tristan inspirerar garanterat sin omgivning, både små och stora.

Ava Amintafreshi, sång

Juryns motivering:

Utöver en väldigt intressant sångröst och känsla har Ava en förmåga att röra sig över olika genres. Hon har också scennärvaro och är tydligt en förebild för sina medshoware och sin publik.

August Florén, animatör & illustratör

Juryns motivering:

Vi har en toppanimatör i Hagalund! I August konstnärskap och verk återfinns glädje och sorg, humor och allvar - gärna med människofigurer i djurskepnad. Bra animerad barnfilm med den tematiken är precis vad Solna och världen behöver.

Om Solna stads kulturstipendier och Krausstipendium

Sedan 2018 är kulturstipendiet uppdelat i tre ålderskategorier: barn 8–15 år (5 000 kr), unga 16–21 år (15 000 kr) och vuxna över 21 år (20 000 kr). Krausstipendiet (15 000 kr) delas ut till unga talanger inom klassisk musik till minne av Johan Martin Kraus (1756-1792). Det sistnämnda stipendiet kan sökas av alla som bor i Stockholms län.

Kontakter

Bilder

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum