EFN Ekonomikanalen

Grav obalans i ägandet mellan kvinnor och män

Dela

Kvinnor äger ungefär hälften av vad män äger i Sverige och endast två procent av de investeringar som riskkapitalbolag gjorde i Sverige 2018 gick till svenska startups med kvinnliga grundare.

Grafik: EFN Ekonomikanalen. Källa för data: Ownershift.
Grafik: EFN Ekonomikanalen. Källa för data: Ownershift.

I en rapport från tankesmedjan Ownershift som släpptes tidigare i år framgick det att det på en rad olika områden råder en grav obalans mellan kvinnors och mäns ägande.

”I den här rapporten har vi kunnat läsa om hur kapitalet fördelats inom sex olika områden. Vi ser att kvinnligt ägande är lägre än mäns i samtliga dessa fall. Utan inbördes viktning eller värdering av de olika formerna av ägande ser det ut som att kvinnor i genomsnitt äger hälften av vad män äger. Män äger alltså dubbelt så mycket som kvinnor.”, stod det i rapportens slutsats.

Utöver den skeva fördelningen av riskkapitalbolagens investeringar kunde Ownershift bland annat även visa att 14 procent av fastigheterna i Sverige helägs av kvinnor, 15 procent av marken, 34 procent av bilarna och 38 procent av den privatägda skogen. Andelen kvinnor som är verklig huvudman i rapporterade företag är 26 procent.

I en debattartikel som publicerades i Sydsvenskan nyligen uppmärksammades Ownershifts upptäckter och slutsatser. Artikeln undertecknades av sex kvinnor från skånskt näringsliv. Två av dem – Carolina Ericson, ägare och vd på Edtech-bolaget TicTac Interactive, och Jeanette Andersson, vd på Malmö stads startup-hus Minc – kom till EFN:s studio i Malmö för att svara på frågor om sitt engagemang för kvinnligt ägande.

"Jag tror ändå att vi är på väg men det kommer ta tid. Därför är det viktigt att vi lyfter frågan och pratar om ägande och inte bara om att göra karriär i bolag." säger Carolina Ericson, ägare och vd på edtechbolaget Tictac Interactive, till EFN Ekonomikanalen. 

Se hela intervjun här (7:49 min, nytt fönster) 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Grafik: EFN Ekonomikanalen. Källa för data: Ownershift.
Grafik: EFN Ekonomikanalen. Källa för data: Ownershift.
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, reklamfri och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal tre år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Med våra fem lokalredaktioner är vi Sveriges enda rikstäckande ekonomikanal. Vi är stationerade i Umeå, Gävle, Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Se oss på EFN.se och i sociala medier.

Länka gärna till vårt material. 

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum