Umeå kommun

Greger Ottosson och Nathalie Missaoui får 2020 års Minervastipendier

Dela

Kulturnämnden har beslutat att 2020 års Minervastipendier går till Greger Ottosson och Nathalie Missaoui. Stipendierna, som består av 10 000 kronor vardera, går till två personer som på olika sätt bidragit till kulturell verksamhet i Umeå och Västerbotten.

Greger Ottosson och Nathalie Missaoui är inbjudna till kulturnämnden den 16 december för att motta sina stipendier.

Greger Ottosson, motivering

För att kunna förmedla traditioner och kulturarv i form av berättelser och musik och bereda plats för detta i samtiden krävs en rik kombination av genuina kunskaper, förankring i bygden, entusiasmerande scennärvaro, smittande berättarkunnande, tänkvärd klurighet, medryckande musikalitet och inte minst förmågan att presentera framställningarna på ett sånt sätt att de känns spännande och dagsaktuella för oss i den tid som är nu. Allt det där och mer därtill har Greger Ottosson i sin verktygslåda. Den rika uppsättningen har gjort honom till en av Västerbottens populäraste berättare.

Greger är uppvuxen i Gamla Brattsbacka i Nordmalings kommun men bor idag och sedan länge i Umeå. Han har arbetat med lite av varje under den bana som lett honom fram till den Greger vi idag känner. Det vill säga som den folklige berättaren, den drivne musikanten och skådespelaren. Slutligen vart det hans förmåga att få en publik på gott humör som fick honom att satsa helt och fullt på konsten och bli frilansande musiker och berättare på heltid. Och kombinationen musicerande och berättande var och är oslagbar. När vi blickar tillbaka över den nyblivne folkpensionären Gregers bana hittar vi alla de underfundiga berättarföreställningarna som han turnerat med i egen regi, hans program i Radio Västerbotten, kurser i muntligt berättande som Greger drivit och inte att förglömma de framgångsrika föreställningarna med Västerbottensteatern som ”Pölsan”, ”Stor-Brodren” med flera.

Gregers aldrig sinande berättarglädje och musikalitet parat med hans driv och vilja att förmedla goda historier med en god portion humor till oss här och nu gör honom till en viktig kulturbärare och mycket värdig mottagare av Umeå kommuns Minervastipendium 2020.

Nathalie Missaoui, motivering

Genom en stark närvaro på scen och en vilja att förmedla själfull musik så skapar Cleo, eller Nathalie Missaoui som hon egentligen heter, krusningar som når långt utanför de många rummen som hon verkar i. Hennes musikaliska uttryck, pondus och patos men framförallt det sätt som hon har främjat för andra att ta plats på gör henne till en självklar mottagare av Minervastipendiet. Cleos uppstartande och engagemang i det feministiska musikkollektivet “Femtastic” har banat väg för andra unga kvinnor och möjliggjort för dem att säga sin mening med rappen och hiphopen som verktyg. Detta är ett engagemang som på ett naturligt sätt lett vidare till organisationen “Fatta” där hon tillsammans med andra kloka individer ämnat att använda ordets makt för att förändra den skeva bilden av sexuellt våld i Sverige. Alla de krusningar som hon har satt fart på har vi nog ännu inte hunnit se resultat av så det är med stor spänning som vi ser på Cleos framtid inom musikbranschen, men kanske så är vi ännu mer nyfiken på de frön hon satt och varsamt förädlat över det senaste årtiondet.

“Hon fick oss att känna oss bekväma. Hon såg oss och gav oss mod att våga testa nya saker och ta plats på ett helt nytt sätt. En otrolig upplevelse att ha varit med om och mycket tack vare henne.” - En deltagare på Femtastic Youth Umeås workshop.

Om Minervastipendiet

Minervastipendiet instiftades till minne av Umeås första biblioteks- och föreläsningsförening. Stipendiet delas ut av kulturnämnden till utövare eller främjare av kulturell verksamhet med anknytning till främst Västerbotten. Första gången det skedde var 1977 och varje år utses två pristagare.

 

Kontakt

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se 

Fredrik Elgh (C)
kulturnämndens vice ordförande
070-326 21 08
fredrik.elgh@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Tekniska nämnden vill utveckla strandpromenaden från Västra länken till Kolbäcksbron  26.11.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Tekniska nämnden har fattat beslut om uppdragsplan för 2022, med utgångspunkt från Umeå kommuns övergripande mål. Kommande år prioriterar nämnden insatser för ökad trygghet, utreder förutsättningar för att fortsätta bidra till utvecklingen av den digitala staden och tar fram en plan för att utveckla strandpromenaden på båda sidorna om älven, från Västra länken till Kolbäcksbron.

Bättre förutsättningar att möta elever i stora behov av anpassningar i skolans lärmiljö25.11.2021 14:12:58 CET | Pressmeddelande

En enig för- och grundskolenämnd vill skapa bättre förutsättningar och fler möjligheter att kunna genomföra anpassningar i lärmiljöer och undervisning för att kunna möta elever med stora behov av stöd. Det är grunden för nämndens beslut att göra det möjligt att vid behov organisera utbildning för elever i områdesbaserade eller kommungemensamma resursgrupper. Nämnden säkrar också upp resurser för detta ändamål.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum