Apollo

Greklands mest instagrammade resmål

Dela

Grekland har i årtionden varit svenskarnas favorit när det kommer till semester. I år väntas nästan hälften av Apollos kunder resa till landet och det är de stora öarna Kreta och Rhodos som tar emot den största andelen resenärer. Men var och hur man reser påverkas från år till år av flera olika faktorer, inte minst Instagram.

– Större resmål tar helt naturligt emot fler turister men vi märker också av hur trender i Greklandsresadet förändras. Det som var populärt hos en viss målgrupp för några år sedan är inte nödvändigtvis det idag. Genom åren syns hur olika öar och resmål ploppat upp som stekheta bubblare, mycket på grund av sociala mediers stora påverkan, säger Clara Larsson pressansvarig på Apollo.

Stor ökning till Epirus-regionen

I Apollos bokningsstatistik för i år syns hur Epirus-regionen med Parga, Sivota och Zagoria blir allt hetare. Att allt fler har upptäckt regionen som ligger på fastlandet i nordvästra Grekland handlar till stor del om tips från bekanta men också influencers - inte minst genom Instagram. I år syns också en Bachelor-effekt, dejtingserien spelades nämligen in i regionen under förra året och de romantiska vyerna gjorde att både Googlesöket och sommarbokningarna till Epirus-regionen ökade rejält.

Kykladerna toppar Instagram-listan

Kykladerna, Greklands mest instagrammade ögrupp, är ingen bubblare – den har länge varit en storfavorit som visar upp det pittoreska Grekland med vitakalkade hus, blåa fönsterluckor, väderkvarnar och sällan skådade solnedgångar. Ögruppen med Santorini och Mykonos i spetsen lockar turister från hela världen och de närliggande mindre öarna Naxos, Paros, Milos och Antiparos är omåttligt populära – vilket syns tydligt i det stora antalet Instagram-poster från öarna.

Idag använder 38 procent av svenskarna Instagram dagligen och det är det snabbast växande sociala mediet*. Kanalen har idag ett stort inflytande över såväl svenskarnas inspiration som konsumtion.

– När man ser till Greklands mest instagrammade resmål så hänger det bra ihop med vår egen bokningsstatistik, men såklart även trender i omvärlden. Öarna Skiathos och Skopelos har verkligen fått ögonen på sig efter den första Mamma Mia-filmen som spelades in där. Men vill man vara en early adopter är det inte en dum idé att spana in öarna lite längre ner på listan… dit så många inte hittat ännu. Det finns många oslipade Greklandsdiamanter som ligger och väntar på att bubbla uppåt på listan – hidden gems är nämligen det mest trendiga du kan posta på sociala medier idag, säger Clara Larsson.

 1. Santorini 5 m
 2. Mykonos 3,4 m
 3. Kos 2,1 m
 4. Zakynthos 717 k
 5. Kreta 657 k
 6. Rhodos 589 k
 7. Paros 547 k
 8. Naxos 447 k
 9. Skiathos 369 k
 10. Milos 316 k
 11. Samos 288 k
 12. Parga 159 k
 13. Korfu 154 k
 14. Karpathos 151k
 15. Skopelos 128 k
 16. Athen 112 k
 17. Symi 112 k
 18. Antiparos 109 k
 19. Kalymnos 98,9 k
 20. Paxos 84,7 k
 21. Lefkas 69,4 k
 22. Leros 46,7 k
 23. Sivota 40,5k
 24. Zagori 23,9 k
 25. Tilos 16,4 k
 26. Pserimos 8072

*Enligt rapporten Svenskarna och internet 2018.

**Listan baseras på antalet bilder under respektive hashtag – med den svenska stavningen. Urvalet av resmål i listan är gjort av Apollo. Resultatet påverkas om stavningen är densamma på andra språk eller ej - samt om namnet är ett vanligt förekommande ord.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Apollo
Apollo
Ynglingagatan 2
113 47 Stockholm

0771-37 37 37https://www.apollo.se/

Apollo är en av Nordens ledande researrangörer med uppåt 500 medarbetare och en miljon resenärer årligen. Med oss kan kunder resa till hela världen, oavsett om de vill åka på en avslappnande sol- och badsemester, ta en träningsvecka i värmen eller spendera en weekend i någon spännande storstad. Vi arrangerar charterresor, träningsresor, cityresor och kryssningar och erbjuder dessutom säker bokning av flyg och hotell separat om kunden föredrar att själv sätta ihop sin resa.

Apollo bildar tillsammans med flygbolaget Novair, specialistarrangörerna Golf PlaisirLime Travel och Xtravelsamt sportresorten Playitas, gruppen DER Touristik Nordic AB. Vi är sedan 2015 del av den privatägda tyska koncernen REWE med över 300 000 medarbetare. Apollo arbetar aktivt för hållbartresande och socialt ansvar och vi samarbetar med SOS Barnbyar, Ecpat, SOK (Sveriges Olympiska Kommitté). Apollo är TravelLife-certifierade sedan 2015. www.apollo.se

Följ Apollo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Apollo

Apollo i nytt samarbete med Bingolotto – för föreningslivet3.12.2019 06:55:00 CETPressmeddelande

I söndags, 1 december 2019 inleddes Apollos nya samarbete med Bingolotto och Folkspel, detta som ett led i Apollos satsningar på aktivitet, träning och sport. Apollo är idag med varumärket Apollo Sports Nordens största arrangör av sport- och träningsresor. Bingolotto och Folkspel har i sin tur ett grundläggande syfte att generera pengar till Sveriges föreningsliv och det är ur dessa synergier det nya samarbetet vuxit fram.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum