Sveriges Arkitekter

Gröna och levande gator får arkitektpris

Dela

Stockholms arkitektförenings pris Guldrummet går i år till initiativet Levande Stockholms uteplatser. Det är ett koncept från Stockholms stad som förvandlar gator och torg till bilfria platser, pop up-parker och gågator där folklivet får ta plats. Priset delades ut igår den 23 maj vid föreningens möte på Färgfabriken.

Sommargågatan Norrtullsgatan. Foto: Lennart Johansson
Sommargågatan Norrtullsgatan. Foto: Lennart Johansson

 – Vi har följt Levande Stockholm sedan starten 2015 och är imponerade över hur väl projektet växer. Från en enda gata i innerstaden till flera, som nu spiller över till ytterstaden. Initiativet väcker frågor om hur vi kan göra våra offentliga rum mer inbjudande, grönskande och vackrare, säger Elisabet Elfström, vice förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter och landskapsarkitekt LAR/MSA.

Det prisade projektet leds av Trafikkontoret i Stockholms stad och vidareutvecklas varje år i samarbete med stadsdelsnämnderna, kulturnämnden och näringslivet. Syftet är att levandegöra stadens offentliga rum. I sommar blir bland annat Rörstrandsgatan gågata, Bredängstorget blir sommartorg och Vasagatan får en pop up-park.

Juryns motivering till vinnaren Trafikkontorets gågator lyder:

Genom initiativet Levande Stockholm har Trafikkontoret satt fokus på vilka som är viktiga och ska få plats i staden – människorna, inte bilarna. Sedan 2015 har staden förvandlat gator och torg till levande uteplatser och gågator utan trafik. Målet är att göra det offentliga rummet mer tillgängligt för alla och bidra till en mer miljömässigt hållbar utveckling. Från att ha varit ett projekt i den mindre skalan, främst inriktat mot innerstan, har det vuxit och involverar nu flera delar av Stockholm, såväl innerstad som ytterstad, sommar som vinter. Projektet inspirerar nu andra platser runt om i landet och visar hur tillfällig arkitektur, med små medel, kan hjälpa till att minska bilens inverkan i våra gemensamma offentliga rum, till förmån för grönska och möten. Kanske kommer vi till och med se dessa permanentas en vacker dag?

Stockholms arkitektförening delar varje år ut priset Guldrummet. Det går till den eller dem som på ett värdefullt sätt bidragit till och stimulerat det offentliga samtalet om arkitektur. Prissumman på 30 000 kronor kommer att gå till ett event på någon av Levande Stockholms platser, alltså inte gå in i den ordinarie kommunbudgeten. I år fanns ytterligare två nominerade, Arkdes utställningsrum Boxen och stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen.

– Pristagaren gör Stockholm till en mer levande plats, folk kommer ut ur sina bostäder och möts på stan. Barn klättrar på möblerna och det känns tryggare att låta småbarn gå själva. Ett bra exempel på hur visioner från arkitekter hjälper till att förändra hur vi uppehåller oss i staden och det faktum att gågatorna gör så att fler väljer andra färdmedel än bilen. Initiativet får också priset för att det har spridits till ytterstaden, säger Emilia Hallin, juryns ordförande och arkitekt SAR/MSA.

Har du ytterligare frågor om priset, kontakta Emilia Hallin, tel 070-3412693, mejl emilia.hallin@sweco.se

För frågor om Levande Stockholm, kontakta projektledare Hans Olov Blom på mejl hans.olov.blom@stockholm.se

De bifogade fotona är högupplösta och får publiceras i redaktionella sammanhang med angivande av fotografens namn, Lennart Johansson.

Bilder

Sommargågatan Norrtullsgatan. Foto: Lennart Johansson
Sommargågatan Norrtullsgatan. Foto: Lennart Johansson
Ladda ned bild
Sommargågatan Bergsgatan. Foto: Lennart Johansson
Sommargågatan Bergsgatan. Foto: Lennart Johansson
Ladda ned bild
Representanter från Trafikkontoret i Stockholms stad mottog priset Guldrummet. Foto: Lisa Marie Mannfolk Eklund
Representanter från Trafikkontoret i Stockholms stad mottog priset Guldrummet. Foto: Lisa Marie Mannfolk Eklund
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Stockholms arkitektförening är en lokalförening inom Sveriges Arkitekter. Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för professionen. Vi jobbar för att arkitekturen ska kunna ta större plats i samhället och för att förbättra våra medlemmars villkor. Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

Regeringsuppdrag stöttar offentliga byggherrar16.6.2020 07:50:00 CESTPressmeddelande

Dagens regeringsuppdrag ger bättre stöd till offentliga byggherrar att i upphandlingar kunna prioritera största möjliga värde för pengarna. Bostadsminister Per Bolund ger Upphandlingsmyndigheten ansvaret för att kvalitet i arkitektur och gestaltad livsmiljö får större tyngd vid offentlig upphandling. Det är en viktig pusselbit för att det offentliga ska agera förebildligt, som på sikt ger en bättre byggd miljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum