Miljömärkning Sverige

Grönt ljus för Svanenmärkta e-handelstransporter

Dela

Nordiska konsumenter ska snart kunna välja ett trovärdigt och mer hållbart leveransalternativ för sina köp på nätet. Nio av tio konsumenter handlar på nätet och klimatutsläppen från transporterna ökar. Nu startar arbetet med Svanenmärkta e-handelstransporter.

Idag deltar Sara Bergman, kriterie- och hållbarhetschef på Miljömärkning Sverige, på Retail Day, en branschdag för e-handeln. Där ska hon diskutera hur den ständigt växande e-handeln kan platsa i ett hållbart samhälle.

– Initiativet till att ta fram en Svanenmärkning av e-handelstansporter, kommer från transportörerna själva. Så vi är väldigt glada över att kunna möta deras behov. Nordisk Miljömärknings förstudie visar att en Svanenmärkning kan medverka till att styra e-handelstransporter i en mer hållbar riktning, säger Sara Bergman.

Kriterierna kommer att koppla ett helhetsgrepp på e-handelstransporten: bränsle, transportslag, fyllnadsgrad, samordning, schyssta arbetsvillkor, leveranstid och trafiksäkerhet, för att nämna några delar. Svanenmärkningen ska omfatta hela transporten från e-handlarens lager till konsument, dvs både sk line-haul och last mile. Det är transportbolagen och speditörerna som kommer att kunna ansöka om licens för Svanenmärkt e-handelstransport. Konsumenten kommer att kunna välja det Svanenmärkta leveransalternativet vid den sk utcheckningen.

– Ett optimerat transportsystem kan absolut vara hållbart. Men när transportsystemet stressas blir det ohållbart. Så tid är en viktig faktor när vi tar fram Svanens krav. Till exempel för att kunna växla över från lastbil till tåg. Samt att samordna transporterna så att varorna resurseffektivt samåker till konsument, säger Sara Bergman.

Dagens medvetna e-handelskonsumenter vill göra hållbara val och de värderar högt att kunna se produktens påverkan på miljön i leveransen. 8 av 10 e-handelskonsumenter uppger att de är beredda att vänta längre tid om transporten är hållbar (E-handeln i Norden. Halvårsrapport 2019.E-Barometern. Årsrapport 2019).

Miljömärkning Sveriges undersökning Svanenbarometern visar att oberoende märkning kan förenkla det hållbara valet. 71 % av konsumenterna anser att företag har stor möjlighet att hjälpa konsumenter att välja mer miljö- och klimatvänliga varor tjänster. Men problemet är att konsumenter inte litar på företagens egna ”märkningar”. Däremot har 76 % av konsumenterna hög tillit till företag som märker sina produkter med märkningar som Svanen och EU Ecolabel (EU-Blomman), som utfärdats av oberoende organisationer.

Nordisk Miljömärkning kommer att utarbeta kriterier för e-handelstransporter under det närmaste halvåret. Därefter skickas kriterierna ut på en bred och öppen remiss.

– Jag vill understryka att det är avgörande att både e-handeln och logistikaktörer fortsätter att engagera sig i utvecklingen så att Svanenmärkningen blir relevant och kan göra skillnad, säger Sara Bergman.

Företag och organisationer kan anmäla sitt intresse för mer information här (webbinarium, remisslista) : info@svanen.se

För mer information:

Sara Bergman, kriteriechef & hållbarhetsansvarig+46 (0)8 55 55 24 56, sara.bergman@svanen.se

Sara Bergman intervjuas av ehandel.se:

Så funkar Svanen

Bild på Sara Bergman bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Miljömärkning Sverige
Miljömärkning Sverige
Västgötagatan 2, plan 7
118 27 Stockholm

http://www.svanen.se

Svanen är Nordens officiella miljömärke. Svanen har ett livscykelperspektiv och ställer höga miljökrav, som revideras kontinuerligt. Det gör det enkelt för konsumenter att välja de miljömässigt bästa produkterna. Svanen är också ett verktyg för företag som vill bidra till arbetet för ett hållbart samhälle. Miljömärkning Sverige AB ansvarar för Svanen och för EU:s officiella miljömärke EU Ecolabel. Läs mer på www.svanen.se

Följ Miljömärkning Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige

Nya nordiska mötesplatsen stärker den gröna omställningen26.4.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hur kan 800 miljarder SEK användas så att den offentliga konsumtionen bidrar mer till att målen i Agenda 2030? En ny enkät från ModUpp2030 om partiernas politik för hållbar upphandling, presenteras för civilminister Ida Karkiainen med flera. Hur kan dagens hållbarhetskommunikation styras upp? Vi står vid ett vägskäl, greenwashing måste minska så att fler konsumenter vägleds och kan ställa om till en mer hållbar livsstil, visar Svanens The Report #3. Med konsument- och finansmarknadsminister Max Elger. Det är två av nyheterna på den nya mötesplatsen Nordic Sustainability Expo på Stockholmsmässan 17-18 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum