Socialdemokraterna

Grundlagsskydda public service

Dela

Public service garanterar en kvalitativ, oberoende nyhetsrapportering och underhållning som når ut brett. Socialdemokraterna står upp för att public service ska ha ett fortsatt brett uppdrag och en långsiktig, självständig och stabil finansiering. Public service oberoende måste skyddas. Därför vill vi skriva in public service oberoende i grundlagen.

-  I oroliga tider är demokratin som skörast. Oberoende journalistik som når alla är avgörande för försvaret av vårt demokratiska samhälle. Med krig i Europa och krafter i Sverige som försöker begränsa yttrande- och pressfriheterna är det viktigare än någonsin att skydda public service, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Fri journalistik och fria medier är en grundbult i ett demokratiskt samhälle för att alla medborgare ska få tillgång till opartisk och mångsidig information. Public Service är av central betydelse både för folkbildning och social sammanhållning i Sverige.

Samtidigt ser vi att högerkonservativa och populister runt om i Europa inskränker mediers friheter och public service oberoende. I Sverige ser vi nu ett högerkonservativt block formera sig med en gemensam agenda: att skära ner och inskränka public service. Public service garanterar en kvalitativ, oberoende nyhetsrapportering och underhållning som når ut brett. Det måste vi skydda.

- Det här valet avgör public services framtid i Sverige. Vi kan välja att stärka och tillgängliggöra mer svensk media-, kultur och sportsändningar eller så går vi samma väg som de högerkonservativa vill i resten av Europa och låter privata globala medieaktörer ta mer av den svenska mediamarknadens andelar. Självklart kommer nedskärningar ske på bekostad av lokal journalistik. Hur de högerkonservativa har landat i att det är bra med mindre svenskspråkig medie- och kulturutbud, är för mig helt obegripligt, säger Lawen Redar, tredje vice ordförande i kulturutskottet (S).

Grundlagsskydda public service
Vi behöver ett starkt public service med ett brett uppdrag och en långsiktig, självständig och stabil finansiering. Det ska inga klåfingriga politiker kunna gå in och peta i. Det ska inte riskera att raseras om de högerkonservativa får inflytande. Vi socialdemokrater vill grundlagsskydda public service och dess oberoende.

 

Presskontakt

Amelie Lind, pressekreterare kulturminister Jeanette Gustafsdotter, 073-087 87 43

Socialdemokraternas presstjänst, press@socialdemokraterna.se, 08-700 26 83

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum