Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Grundskoleresultaten viktiga för ungas etablering på arbetsmarknaden

Dela

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har analyserat utvecklingen gällande ungas övergång mellan skola och arbetsliv. I den första delrapporten träder tydliga trender fram.

Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors generaldirektör.
Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors generaldirektör.

I veckan lämnades den första delrapporten gällande ungas övergång mellan skola och arbete, ”Det stora steget”, in till utbildningsdepartementet. Tre saker som MUCF vill lyfta för det fortsatta rapportarbetet är:

Att resultaten i grundskolan påverkar senare etablering 
De allra flesta från grundskolan, oavsett skolresultat, fortsätter studera på gymnasiet. Men det finns klara skillnader i etableringsgrad senare i livet mellan de elever som gick ut grundskolan med behörighet till gymnasiet och de som inte gjorde det.

Stora etableringssvårigheter efter genomgången gymnasiesärskola 
Bland unga som gått ut gymnasiesärskolan är andelen UVAS, som varken arbetar eller studerar, i överväldigande majoritet vid 27 års ålder, 68 procent. Andelen som arbetar i samma ålder är 18 procent.

Att tjejer studerar och killar jobbar 
Oavsett ålder och genomgången skolform studerar tjejer i högre grad än killar medan killar i högre grad arbetar. Skillnaderna mellan könen består även över tid. Sannolikheten att ingå i UVAS är ungefär lika stor för båda könen, med en viss övervikt för tjejer. I intervjustudien påpekas att det finns svårigheter för aktörer att nå de tjejer som står särskilt långt ifrån arbetsmarknaden.

- Att få ett arbete och känna sig delaktig i samhället är något som alla unga vill. Den här studien är därför en bra pusselbit i att se hur samhället kan förenkla övergången från studier till arbete, säger Lena Nyberg, generaldirektör på MUCF.

Då utredningsarbetet pågår, och ska fortsätta i ytterligare ett och ett halvt år, ger resultaten i denna delrapport en bred, främst statistisk, grund över ungas övergångar från skolan. Utifrån denna grund kommer myndigheten att ytterligare fördjupa och utveckla sina analyser under den fortsatta utredningstiden.

- Vi ser redan nu vikten av att kraftsamla kring att alla unga ska gå ut grundskolan med behörighet till gymnasiet, då det påverkar möjligheten till att komma in på arbetsmarknaden, säger Lena Nyberg.

I uppdraget ingår även att titta extra på gymnasiesärskolan, och förutsättningarna för eleverna där att ta sig vidare in på arbetsmarknaden. Den unika studien finns att läsa här .  

Hela delrapporten, ” Det stora steget ”, finns att läsa här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors generaldirektör.
Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors generaldirektör.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Stoppa allt våld mot barn och unga!11.10.2017 08:29Pressmeddelande

Alla barn och unga har rätt till en vardag utan våld. För att stärka den rätten samlas 100 deltagare från kommuner och andra organisationer till en regional konferens i Karlstad den 12 oktober. Arrangörer är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Länsstyrelsen Värmland och Barnombudsmannen. Deltagarna kommer från Arvika, Degerfors, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Karlstad, Kristinehamn, Sunne och Säffle kommun.

Sveriges största uppföljning av lokal ungdomspolitik startar i veckan2.10.2017 00:01Pressmeddelande

Den här veckan går startskottet för ungdomsenkäten Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken som är en av de största ungdomsundersökningarna i Sverige. I år är det 25 kommuner som gör enkäten, totalt är det 177 kommuner som gjort Lupp och cirka 100 som gör den löpande. Nu kommer tusentals unga svara på frågor om situationen i skolan, möjligheter till arbete och inflytande i kommunen. Men även kring sin hälsa, trygghet och fritid samt hur de ser på framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum