AcadeMediaAcadeMedia

Grundskolor satsar på ökad trygghet på nätet

Dela
Drygt 30 grundskolor inom Innovitaskolan och Pops Academy utökar samarbetet med Caroline Engvall, journalist och författare specialiserad på sexualbrott på nätet och det brottsförebyggande utbildningsprogrammet Safe selfie academy. Eleverna får kunskap och verktyg för att motverka risken att utsättas för brott på nätet – men också för att inte utsätta andra.
Caroline Engvall har grundat Safe selfie academy,  ett brottsförebyggande utbildningsprogram för grundskolor. Fotograf: Johan Almblad Bildrättigheter: Får användas för redaktionellt bruk
Caroline Engvall har grundat Safe selfie academy, ett brottsförebyggande utbildningsprogram för grundskolor. Fotograf: Johan Almblad Bildrättigheter: Får användas för redaktionellt bruk

Under hösten ändrades läroplanen i kunskapsområdet som tidigare kallats ”sex och samlevnad”. Det nya namnet är ”sexualitet, samtycke och relationer” och ändringarna gäller för alla skolformer. Syftet med den nya formuleringen är att flytta fokus till elevernas hälsa och välbefinnande och stärka elevernas förmåga att göra medvetna och självständiga val. 

– Vi har tidigare samarbetat med Safe selfie academy för att trygga våra elevers närvaro på nätet och nu tar vi det förebyggande arbetet ett steg längre. Läroplanen har uppdaterats och med vetskapen att många av våra elever känner sig utsatta på nätet tar vi hjälp av Caroline Engvall som är expert inom området, säger Jessica Mozakka, utbildningsdirektör för Innovitaskolorna och Pops Academy.

Safe selfie academy grundades av Caroline Engvall, författare och journalist specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet. Organisationen utbildar skolpersonal samt mellan- och högstadieelever för att motverka riskerna för unga på nätet. Under våren 2022 fick alla barn på skolorna i årskurs två och tre Caroline Engvalls bok "Noelias hemlighet". Boken gör barnen medvetna om grooming samt underlättar för vuxna att starta samtal med sina barn om livet på nätet. 

– Sexualbrott på nätet är ett eskalerande samhällsproblem som kan få långtgående konsekvenser för barn och ungas psykiska hälsa. Att både elever, föräldrar och nyckelpersoner inom grundskolorna får brottsförebyggande utbildning gör skillnad för barn och unga. Här ligger AcadeMedia och skolorna inom Pops Academy och Innovitaskolorna i framkant, säger Caroline Engvall.

I början av året presenterades det tvååriga samarbetet med Safe selfie academy för skolornas rektorer. Minst en representant från varje skola blir ansvarig för att vidareutbilda kollegor och elever med stöttning av Safe selfie academy. Representanterna kan vara biträdande rektor, kurator, socialpedagog eller annan befattning. 

Skolorna satsar också på att utbilda och uppmärksamma vårdnadshavare genom digitala föreläsningar. På skolornas hemsidor finns föreläsningar om hur barn påverkas av digitala medier och om barns utsatthet på internet och i sociala medier. Utbildningarna är tillgängliga för alla som är intresserade: https://innovitaskolan.se/foraldrautbildning/

– Våra rektorer har redan fått mycket positiv återkoppling från vårdnadshavare för böckerna om "Nollan och nätet" som vi delade ut i våras och för de digitala föreläsningarna som finns på våra hemsidor. Vi vet att detta är en viktig satsning som uppskattas av många, säger Jessica Mozakka. 

För mer information, kontakta Mi Åberg Anell, verksamhetsutvecklare Innovitaskolan och Pops Academy på 0705-283494 eller Caroline Engvall på Safe selfie academy på mailadressen caroline@intetillsalu.se. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Caroline Engvall har grundat Safe selfie academy,  ett brottsförebyggande utbildningsprogram för grundskolor. Fotograf: Johan Almblad Bildrättigheter: Får användas för redaktionellt bruk
Caroline Engvall har grundat Safe selfie academy, ett brottsförebyggande utbildningsprogram för grundskolor. Fotograf: Johan Almblad Bildrättigheter: Får användas för redaktionellt bruk
Ladda ned bild

Länkar

Om

AcadeMedia
AcadeMedia
Adolf Fredriks Kyrkogata 2
Stockholm

08 7944200http://www.academedia.se

Innovitaskolan består av 28 grundskolor varav 14 med integrerade förskolor. Skolorna utgår från EU:s nyckelkompetenser för ett livslångt lärande och kombinerar traditionell undervisning med moderna verktyg och metoder. 

Pops Academy består av tre grundskolor som finns i Stockholm, Umeå och Örebro. Skolorna kombinerar kreativitet och musik med akademisk kvalitet. 

 

 

 

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum