Grundvattnets temperatur ökar

Dela

SGUs mätningar visar att temperaturen i landets grundvatten har ökat med 1,5 grader sedan 1970-talet. Temperaturökningen följer trenden från andra mätserier och är ytterligare en bekräftelse på ett varmare klimat.

– När vi tittar på vattentemperaturerna över en längre tid ser vi trender i samma riktningar som annan miljöövervakning, det vill säga att temperaturen har stigit, säger Bo Thunholm, statsgeolog på SGU.

SGU övervakar sedan mer än femtio år tillbaka Sveriges grundvattennivåer och grundvattenkemi. Den långa mätserien gör att det finns goda underlag för att jämföra med tidigare förhållanden och bedöma status på landets grundvattentillgångar. I de mätningar som görs av SGU:s mätstationer runt hela landet ingår också sedan 1970-talet år temperaturmätningar, och det är just genom att jämföra kurvorna från tidigare år som temperaturökningen framgår:

– Trenden bekräftar det vi ser i andra mätningar, till exempel i SMHI:s data för lufttemperatur, säger Bo Thunholm, statsgeolog på SGU.

Se en film som beskriver de ökande grundvattentemperaturerna

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges geologiska undersökning018-17 90 00http://www.sgu.se

SGU är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige.

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

Potentialen för kritiska metaller och mineral i nordisk berggrund lyfts i ny rapport från Nordiska ministerrådet16.9.2021 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

SGU har tillsammans med motsvarande myndigheter i övriga nordiska länderna tagit fram en rapport som visar på en stor potential för att utvinna kritiska metaller och mineral i Norden, men också på behov av nya undersökningar och forskning. De kritiska råmaterialen är i flera fall av central betydelse för den gröna energiomställningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum