Svenska Friidrottsförbundet

”Grym kvartett” klar för Nordenkampen

Dela
Söndag 12 februari är det dags för Nordenkampen i Karlstad. Nu presenterar vi fyra stjärnor som är klara att fajtas för Sverige i nya Eva Lisa Holtz arena: Henrik Larsson, Fanny Roos, Carl Bengtström och Maja Åskag. "En grym kvartett", ler förbundskapten Kajsa Bergqvist.
OBS EJ FRI BILD. Tillhör Deca Text&Bild.
OBS EJ FRI BILD. Tillhör Deca Text&Bild.

Nordenkampen är den årliga friidrottslandskampen mellan Sverige, Norge, Finland och Danmark/Island och i år kommer lagmatchen att avgöras i den splirrans nya arenan i Karlstad.

Lagpusslandet pågår för fullt i respektive nation och den svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist smygsläpper nu fyra tunga namn som kommer till start för Blågult:

Henrik Larsson, 60 meter

En nybliven rekordhållare gör sitt första landslaguppträdande på hemmaplan. Så sent som i söndags slog Henrik Larsson det 27 år gamla svenska rekordet på 60 meter när han sprang 6.56, en tid som gör honom till Europaetta i år och topp-10 i världen.

– Det känns oerhört inspirerande att få dra på sig landslagsdräkten på hemmaplan och bjuda in mina nordiska kollegor till vår nya fina friidrottsarena. Jag hoppas på en fullsatt arena, det vore coolt, säger Henrik.

Fanny Roos, kula

Inomhus-EM silvermedaljören från 2021, svenska rekordhållaren och världssexan Fanny Roos stöter kula på Nordenkampen. Fanny har flertalet stötar över 19 meter och det svenska rekordet lyder 19.42. Nu är det alltså klart att Fanny blir en av två tjejer som försvarar de svenska färgerna i kula i Karlstad. Fanny inledde året med fina 18.66, vilket gör henne till sexa i världen i år.

Carl Bengtström, 400 m

Carl Bengtström är något så ovanligt som svensk VM-medaljör på en av friidrottens sprintdistanser. Det var på fjolårets inomhus-VM i Belgrad som 22-åringen slog till – nytt svenskt rekord och brons på 400 meter! Senare samma år putsade han sitt personliga rekord på huvuddistansen 400 m häck och på VM i Eugene var han ytterst nära att ta sig till sin första stora final utomhus. 2023 inledde Carl med 46.26 vilket gör honom till 13:e man på världsårsbästalistan.

Maja Åskag, tresteg

2021 vann hon dubbla guld på såväl JVM och JEM och i fjol började längd- och trestegsstjärnan Maja Åskag etablera sig på allvar som senior. Bland annat vann supertalangen från Eskilstuna SM-guld i längdhopp på 6.73. I årsupptakten 2023 har Maja bland annat satt ett nytt inomhuspers i längd med 6.33.

Förbundskapten Kajsa Bergqvist är mycket taggad inför årets första uppdrag för det svenska landslaget:

- Ja, det ska bli otroligt kul och spännande! Många av våra aktiva har redan levererat på en riktigt hög nivå så vi har haft en mycket inspirerande start på det här året. Nu laddar vi för att göra allt vi kan för att försvara vår titel som Nordens främsta friidrottsnation.

- I dag presenterar vi en härlig teaser; en grym kvartett aktiva som kommer att vara med och fajtas i Karlstad, säger Kajsa som har ett starkt lagbygge på gång.

I början av nästa vecka ska truppen vara spikad. Håll utkik; fler stjärnor är redan klara och några är på ingång.

HÄR hittar du mer information om Nordenkampen den 12 februari.

Bilder

OBS EJ FRI BILD. Tillhör Deca Text&Bild.
OBS EJ FRI BILD. Tillhör Deca Text&Bild.
Ladda ned bild

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum