Dramaten

Grynet Molvig klar för roll i Niklas Rådströms pjäs Dövheten

Dela

Som tidigare meddelats samarbetar Dramaten och Drottningholms Slottsteater i höst med Niklas Rådströms nyskrivna pjäs Dövheten om Beethoven. Nu är det klart att Grynet Molvig medverkar i uppsättningen tillsammans med Johan Rabaeus, Andreas T Olsson och Per Svensson. För regi står Peter Langdal. Urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern och premiär på Dramaten den 23 november. Biljetterna till Dramatens föreställningar är nu släppta.

Andreas T Olsson, Grynet Molvig, Johan Rabaeus och Per Svensson. Foto: Urban Wedin
Andreas T Olsson, Grynet Molvig, Johan Rabaeus och Per Svensson. Foto: Urban Wedin

Pjäsen utspelar sig på kvällen den 23 maj 1824 när nionde symfonin just har framförts offentligt för andra gången. Premiären var en succé, men nu var salongen halvfull och mottagandet ljummet. Beethoven är rasande. Hemma väntar den älskade brorsonen Karl och hushållerskan Barbara redo att ta emot det kränkta geniet. Dövheten är en gripande och rolig pjäs om absolut gehör, känslomässig dövhet och skapande i samspel med både levande och döda.

Dramaten ställde några frågor till Grynet Molvig inför hennes medverkan i pjäsen.

Du debuterar nu på både Dramaten och Drottningholmsteatern, hur känns det?
– Otippat. Jag har arbetat på de flesta av Stockholms teaterscener utom Dramaten och Drottningholmsteatern. En helt ny upplevelse som ska bli både spännande och intressant.

Vad har du för roll i pjäsen?
– Jag spelar Beethovens uppkäftiga hushållerska. Det råder en ganska tuff ton mellan Beethoven och hans piga. Hon är totalt respektlös för hans geni och musik, så ibland kan Beethoven tacka sin skapare för att han är döv men ibland önskar nog pigan också att hon hörde lite mindre.

Har du jobbat ihop med Andreas, Johan och Per tidigare?
– Jag har inte jobbat med någon av herrarna förut men redan efter en veckas rep kändes det som vi inte hade gjort något annat.

Grynet Molvig är norsk folkkär skådespelerska och sångerska som har medverkat i många filmer, revyer och teateruppsättningar både i Sverige och i Norge. Med Dövheten debuterar hon både på Dramaten och på Drottningholmsteatern.

Niklas Rådström är en av Sveriges främsta författare och dramatiker, med en lång rad uppmärksammade romaner, diktsamlingar, pjäser och filmmanus på meritlistan. På Dramaten var han nyligen aktuell med När det kommer till kritan (2017), en monolog framförd av Andreas T Olsson.

Dövheten är en samproduktion mellan Dramaten och Drottningholmsteatern.

Av Niklas Rådström
Medverkande Johan Rabaeus, Andreas T Olsson, Per Svensson, Grynet Molvig
Musiker Stråkkvartett ur Drottningholmsteaterns orkester

Regi Peter Langdal
Kapellmästare Maria Lindal
Ljus
 Torben Lendorph
Scenografi och kostym Magdalena Åberg
Peruk och mask Sofia Ranow

Dövheten, urpremiär 5 september, Drottningholmsteatern.
Premiär 23 november, Dramaten.

För mer information eller intervjuer, kontakta gärna:
Lena Törner, pressansvarig Dramaten, 070-372 61 47, lena.torner@dramaten.se
Elin West, pressansvarig Drottningholms Slottsteater, 0733 50 26 25, elin.west@dtm.se

Drottningholms Slottsteater är intakt sedan 1766 och står på Unescos världsarvslista. Ingen annanstans i världen finns en liknande teater med handdrivet scenmaskineri som fortfarande används.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas T Olsson, Grynet Molvig, Johan Rabaeus och Per Svensson. Foto: Urban Wedin
Andreas T Olsson, Grynet Molvig, Johan Rabaeus och Per Svensson. Foto: Urban Wedin
Ladda ned bild
Grynet Molvig. Foto: Urban Wedin
Grynet Molvig. Foto: Urban Wedin
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar hösten 202019.5.2020 10:55:00 CESTPressmeddelande

Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer. Den omtalade brittiska Lyndsey Turner kommer till Sverige för första gången för att sätta upp en ny version av Tjechovs Måsen, tyske Michael Thalheimer återkommer till Dramaten för att ta sig an tragedin Elektra. Den samtida ryske dramatikern Ivan Vyrypajevs pjäs Berusade ges i regi av Tobias Theorell och Tvillingarna efter ungerska Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken ges i regi av Sofia Jupither. Nyskrivet svenskt är pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv, en efterlängtad uppföljare till Liv Strömquist tänker på dig! i regi av Ada Berger.

The Royal Dramatic Theatre in Stockholm initiates two digital projects with Swedish and European theatre houses15.5.2020 12:17:50 CESTPressmeddelande

Due to the extraordinary events of this spring, the Royal Dramatic Theatre has initiated two documentary projects to be published on the theater’s digital stage and online streaming service, Dramaten Play. A national collaboration with nineteen Swedish theatres entitled "The Age of Uncertainty", as well as an international collaboration between the Royal Dramatic Theatre and eight European theatres, called "Stories from Europe", based on testimonies from people working in community-carrying functions.

Dramaten initierar två digitala projekt med svenska och europeiska teaterhus14.5.2020 09:26:49 CESTPressmeddelande

Med anledning av vårens extraordinära händelser har Dramaten initierat två dokumentära projekt som ska publiceras på Dramaten Play. Ett nationellt samarbete med nitton svenska teatrar med titeln ”Osäkerhetens tid”, samt ett internationellt samarbete mellan Dramaten och åtta europeiska teatrar med titeln ”Stories from Europe” som bygger på vittnesmål från människor som arbetar i samhällsbärande funktioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum