GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommenterar DNs senaste granskning och ljudinspelning

Dela

DN publicerar idag en artikel där två migrantarbetare från Polen vittnar om allvarliga brister på arbetsplatsen. Planteringsarbetarna har spelat in samtal där det framgår att företagsledningen medvetet bryter mot kollektivavtalet. ”Upprörande och något som stärker GS bild av en bransch med allvarliga brister” säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Fotograf: Beatrice Lundborg/Dagens Nyheter
Fotograf: Beatrice Lundborg/Dagens Nyheter

DN har sedan ett par månader följt två polska migrantarbetare som kom till Sverige för att jobba en säsong som planterare. I reportaget berättar arbetarna om brustna löften i form av felaktig lön och långa arbetsdagar.

Efter att ha förstått att allt inte gått rätt till på företaget kontaktar de polska arbetarna GS och blir medlemmar. GS och bolaget har löst många av frågorna i förhandling, men några kvarstår. Kort efter de första förhandlingarna med företaget kontaktas GS av DN och får ta del av ett par inspelningar som de polska planteringsarbetarna spelat in när de haft möten med arbetsgivaren. I inspelningarna framkommer att arbetsgivaren medvetet försökt att vilseleda medlemmarna och bland annat kan en person i företagsledningen höras säga saker som att ”övertid finns liksom inte.”

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommenterar DNs reportage och det som framkommer i inspelningarna:

- Detta stärker ytterligare vår bild av att skogsvårdsbranschen är en bransch med allvarliga brister. Tyvärr får vi många vittnesmål som är i linje med vad som kan höras i den här ljudinspelningen. Bolagets beteende som fångats på band är oerhört upprörande. Tyvärr är det många migrantarbetare som är alldeles för rädda för att söka sig till oss för hjälp vilket ger oss anledning att tro att mörkertalet är oerhört stort.

- Det vilar ett tungt ansvar på branschen som jag menar gör alldeles för lite för att komma tillrätta med den här typen av problem, avslutar Per-Olof Sjöö.

Artikeln finns att läsa här:
https://www.dn.se/sverige/hemlig-inspelning-avslojar-sa-utnyttjas-de-pa-kyrkans-mark/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Beatrice Lundborg/Dagens Nyheter
Fotograf: Beatrice Lundborg/Dagens Nyheter
Ladda ned bild

Om

GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch
GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch
Olof Palmes gata 31
Stockholm

https://www.gsfacket.se/

GS är Sveriges nyaste fackförbund. Vi organiserar ca 50 000 anställda på företag bland annat inom skogsbruk, träindustrin och grafisk bransch.
Den 1 juni 2009 bildades GS. Innan dess hade det gjorts ett grundläggande arbete i en utredning, som undersökte möjligheterna med ett samgående mellan Grafiska Fackförbundet Mediafacket och Skogs- och Träfacket.

Följ GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch

GS-facket anklagar stora skogsbolag för arbetskraftsexploatering15.5.2021 07:59:52 CEST | Pressmeddelande

GS har idag tagit del av Dagens Nyheters granskning där flera migrantarbetare vittnar om ett utbrett utnyttjande inom svenskt skogsbruk. GS-facket anklagar nu de stora bolagen för att de bär det huvudsakliga ansvaret för de missförhållandena som DN nu rapporterar om. ”I offentligheten omfamnar de stora skogsbolagen den svenska arbetsmarknadsmodellen, men i realiteten sänker dem den. Skogsbolagen måste titta sig i spegeln och fråga sig vad för skogsbruk de vill ha i Sverige.” Säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

GS säger ja till nya avtal på 29 månader1.11.2020 10:08:00 CET | Pressmeddelande

Samtliga fem förbund i Facken inom industrin (där GS ingår) har gemensamt svarat ja till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan i industriförhandlingarna. Avtalen löper över 29 månader och har ett avtalsvärde på 5,4 procent. De sista 12 månaderna är uppsägningsbart. Avtalen ger förutsättningar för fortsatta reallöneökningar och ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft. För LO-förbunden innehåller avtalen en låglönesatsning där arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 26 100 per månad får en högre lönepott. Det innebär också ett förstärkt försäkringspaket som sänker åldern för när anställda samlar in till sin avtalspension. Avtalen ger en nivåhöjning på 3 procent den 1 november 2020 och 2,4 procent den 1 april 2022. De nya avtalen gäller från den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2023. GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö: Vi har just genomfört en historiskt svår avtalsrörelse med riktigt tuf

GS stödjer demokratikampen i Belarus med 47000 kronor!10.9.2020 14:06:00 CEST | Pressmeddelande

För GS är det självklart att vara ett aktivt förbund på såväl det lokala- som på det globala planet. Vårt fackliga arbete tar alltid avstamp i en stark övertygelse om demokratins betydelse för en bättre arbetsplats och en bättre värld. Därför stödjer GS demokratikampen i Belarus med 1 kr/per medlem och uppmanar andra, så väl våra egna avdelningar som andra förbund och organisationer att göra detsamma!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum