Svenska kyrkan / Härnösands stift

Guide till kyrkovalet i Härnösands stift

Dela

Det är valvecka för Svenska kyrkans medlemmar och frågorna hopar sig inför valdagen på söndag. Vilka ställer upp i valet? Kan man personrösta? Och hur får man reda på resultatet? Här är svaren på några av de vanliga frågorna.

Förtidsröstningen pågår till och med valdagen. Här på Kyrkans hus i Sundsvall. Foto: Kajsa Åslin
Förtidsröstningen pågår till och med valdagen. Här på Kyrkans hus i Sundsvall. Foto: Kajsa Åslin

Vad väljer man till? Kyrkovalet består egentligen av tre val: Ett lokalt val till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, där all verksamhet för medlemmar och andra bedrivs. Ett regionalt val till stiftsfullmäktige, stiftets uppgift är att ge stöd till församlingarna. Ett nationellt val till kyrkomötet där det gemensamma regelverket och andra övergripande frågor hanteras.

Vem får rösta? För att rösta i kyrkovalet ska man senast på valdagen ha fyllt 16 år, man ska vara medlem i Svenska kyrkan, vara folkbokförd i Sverige den 13 augusti och finnas med i röstlängden. I Härnösands stift är det cirka 215 000 personer som har rösträtt i årets kyrkoval.

Varför kryssa? Alla väljare har möjlighet att lyfta fram tre kandidater, genom att kryssa för deras namn på valsedeln. Personrösterna har stort genomslag, därför kan det vara viktigt att kryssa sin favorit även om den personen redan har en topplacering på valsedeln. Det går däremot inte att påverka turordningen på valsedeln genom att stryka kandidater.

Vilka ställer upp? De flesta är engagerade lokalt och kandiderar till kyrkofullmäktige i församling eller pastorat. I Härnösands stifts pastorat och församlingar finns minst två nomineringsgrupper att rösta på i varje valkrets. I valet till stiftsfullmäktige och kyrkomötet är det möjligt att rösta på elva respektive tolv nomineringsgrupper i Härnösands stift. 
Uppgifter om vilka grupper som deltar och namnen på alla personer som ställer upp finns här

Vad vill grupperna? Övergripande valmanifest för de grupper som ställer upp i valet till stiftsfullmäktige och kyrkomötet finns här. Lokalt, för information om de som kandiderar till kyrkofullmäktige i församling eller pastorat, hänvisas till aktuell församling. Kontaktuppgifter till alla församlingar finns här.

Vilka styr i dag? På regional nivå, i stiftsfullmäktige i Härnösands stift, är Socialdemokraterna den största gruppen men har inte egen majoritet. Även på nationell nivå, i kyrkomötet, är Socialdemokraterna den grupp som har flest mandat men inte heller där har de egen majoritet. För att se dagens mandatfördelning i kyrkomötet, stiftsfullmäktige eller lokalt i församlingen, se slutgiltigt resultat för valet 2017

Var kan man rösta? På röstkortet som alla röstberättigade ska ha fått, står adress och öppettider till den vallokal där man kan rösta på valdagen. Vallokalerna är öppna till 20.00 på söndagkväll och man kan bara rösta i vallokalen där man är folkbokförd. Vissa av de lokaler som varit öppna för förtidsröstning hålls även öppna på valdagen, där kan man röst oavsett var man befinner sig. Här kan alla söka upp röstningslokaler

När presenteras valresultatet? När vallokalerna stänger görs direkt en preliminär röstsammanräkning. Vartefter de preliminära resultaten blir klara presenteras de på den nationella kyrkovalswebben. När den preliminära sammanräkningen av röster från Härnösands stift i valet till kyrkomötet och stiftsfullmäktige är klar kommer också ett pressmeddelande att skickas ut, preliminärt runt midnatt.

Vad händer sedan?På måndag transporteras allt valmaterial till stiftskansliet, för den slutliga sammanräkning som görs där. Det slutliga valresultatet beräknas vara klart omkring tre veckor efter valet. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förtidsröstningen pågår till och med valdagen. Här på Kyrkans hus i Sundsvall. Foto: Kajsa Åslin
Förtidsröstningen pågår till och med valdagen. Här på Kyrkans hus i Sundsvall. Foto: Kajsa Åslin
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

Ny organisation för Svenska kyrkan i Medelpad3.10.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Stiftsstyrelsen i Härnösands stift har beslutat att församlingarna i Medelpad ska organiseras i två nya pastorat. Avsikten är att på sikt säkra resurser för den lokala kyrkliga verksamheten. – Beslutet möjliggör att alla församlingarna, stora som små, kan finnas kvar och fortsätta vara till glädje och nytta för församlingsborna även i framtiden, säger biskop Eva Nordung-Byström, ordförande i stiftsstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum