Stockholms stad

Guide till tystnaden - 19 parker från norr till söder

Dela

Stadens parkmiljöer är viktiga för att söka avkoppling och få en dos av lugn rofylld natur, men de är också betydelsefulla för att gynna den biologiska mångfalden. I Guide till tystnaden II vill vi guida stockholmarna till 19 särskilt intressanta områden där det går att finna både tystnad och rogivande natur.

Olovslundsparken i Bromma. Foto: Johan Pontén
Olovslundsparken i Bromma. Foto: Johan Pontén

2016 lanserades Guide till tystnaden för första gången i Stockholms stad, då med guider till elva naturområden. Nu 2021 går projektet ett steg vidare med att introducera invånarna till helt nya miljöer. I en ny broschyr, webbsida och appen Naturkartan guidas du till 19 olika parker från norra till södra Stockholm. Ambitionen är att lyfta fram mindre parker och rekreationsytor som inte är så välkända.

– Det finns tydliga kopplingar mellan hälsa och vistelse i rofyllda naturmiljöer. Med Guide till tystnaden II vill visa på de möjligheter som finns för boende i Stockholm att nå en rofylld grön plats i sitt närområde. Nu har vi valt att lyfta fram mindre och inte så välkända platser som uppfyller kriterierna om god ljudmiljö, stillhet och gröna upplevelsevärden, säger Magnus Lindqvist utredare på miljöförvaltningen.

Tillsammans bildar de 19 parkerna och platserna som tidigare identifierats i Guide till tystnaden ett nätverk över staden. Tanken är att se det som en del i ett framtida mål där alla invånare ska kunna nå en rofylld grön plats med som mest en 15 minuters promenad.

Om projektet

Guide till tystnaden II är en vidareutveckling av det arbete som tidigare gjorts inom Guide till tystnaden-projektet 2016. Då var syftet att beskriva platser och stråk i naturreservaten med både gröna upplevelsevärden och bra ljudkvalitet. Denna gång har inriktningen varit att, utifrån dessa kriterier, lyfta fram mindre parker och rekreationsytor som inte är så välkända.

Underlag har varit det material om ljudnivåer och om parkytor som staden tidigare tagit fram. I ett av dessa arbeten gjordes en översiktlig inventering av ljudnivå i mer än 1100 av stadens parker och rekreationsytor. Det underlaget har sedan succesivt skalats ner. Utöver ljudnivåer och att det ska finnas rekreativa kvaliteter har i urvalet beaktats faktorer som att platsen ska vara allmänt tillgänglig på stadens mark, ha en geografisk spridning och inte ligga bredvid en plats som tidigare pekats ut inom Guide till tystnaden.

Kontakter

Magnus Lindqvist, miljöutredare Miljöförvaltningen i Stockholms stad
08-508 289 37, magnus.lindqvist@stockholm.se

Bilder

Olovslundsparken i Bromma. Foto: Johan Pontén
Olovslundsparken i Bromma. Foto: Johan Pontén
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Den stora tegelgasklockan i Norra Djurgårdsstaden omvandlas till ny scen14.10.2021 07:38:20 CEST | Pressmeddelande

Stockholms stads kommunfullmäktige tar beslut den 18 oktober om genomförande av scen i tegelgasklockan. Stockholm stad genom exploateringskontoret kommer att äga och förvalta gasklockan och scenen som ska byggas i klockan. PopHouse Entertainment Group är aktören som kommer att hyra in sig i gasklockan och kommer att driva den kommande scenverksamheten. PopHouse, som också äger och driver scenverksamheten på bl a Cirkus på Djurgården

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum