Svenska Judoförbundet

Guld två veckor i rad för Marcus Nyman

Dela

Inför OS i Rio, där Marcus Nyman nådde bronsmatch, vann han två Grand Slam-guld under våren. Idag på Grand Slam i Antalya säkrade Nyman sitt andra Grand Slam-guld på två veckor. Med de rankingpoäng 30-årige Nyman erövrade här är han i praktiken också helt klar för sitt tredje OS.

En vinnande fasthållning av Marcus Nyman. Foto Marina Mayorova.
En vinnande fasthållning av Marcus Nyman. Foto Marina Mayorova.

För andra gången på en vecka blev det Grand Slam-final för Marcus Nyman, denna gång mot formstarke världssjuan Krisztian Toth, Ungern, i finalen. De två har mötts hela 8 gånger tidigare, varav Nyman har vunnit 2. Det är dock de två viktigaste som Nyman vunnit: en Grand Prix-final - deras enda tidigare finalmöte - och kvartsfinalen i VM 2019.

Nu blev det ännu en finalseger för Nyman, självklart oerhört bra för självförtroendet. Att de känner varandra väl var tydligt, det blev svårt att hitta luckor för kastförsök. Efter 59 sekunder hittade Toth luckan, dock utan att lyckas kasta. Under andra halvan av matchen var det Nyman som försökte. Lika vid full tid och förlängning med golden score (första poängen vinner). Efter 23 sekunder kunde Nyman kontra med ett handkast och vinna med en waza-ari (poäng).    

Nymans lista med Grand Slam-medaljer ökade till 5 stycken varav 4 guld och 1 brons.

Nu väntar EM om två veckor och Nymans jakt på en fjärde EM-medalj, elva år efter den första: EM-guldet 2010.

Vägen fram till finalen:

På dagens Grand Slam i Antalya inledde Marcus Nyman mot britten Max Stewart. Då diskades Stewart efter tre shido (varningar). Nu kunde matchen varit slut redan efter en minut när Nyman kastade, men domaren bröt tidigt. Det störde inte Nyman som fortsatte dominera och efter ännu ett kast tog fasthållning som gav ippon (full poäng).

I andra matchen mot Piotr Kuczera, Polen blev jämn. Efter två minuter försökte Kuczera ett kast som Nyman både kunde parera och landa rakt i en fasthållning, ippon till Nyman.

I kvartsfinalen försökte 35-årige Abderrahmane Benamadi, Algeriet, VM-silvermedaljör 2005, att rubba Nyman. Han lyckades inte efter en greppkamp hamnade de två nere i mattan och då blev det bara en tidsfråga…Nyman var klassen bättre och en fasthållning gav ippon.

Precis som i kvartsfinalen blev semifinalen mot Komronshokh Ustopiriyon, Tadjikistan, en kraftmätning om greppet. Det var Nyman som stod för de attackerna som kom och nu även det som gav utdelning förra veckan, fotkastet sasae tsuri komi ashi. Efter 3.1 var det just det kastet som blev avgörande, även om domaren inte dömde ut någon poäng så kom Nyman direkt ner i fasthållning och förstås gav det återigen ippon och en finalplats.

Joakim Dvärby, -100 kg

För OS-plats jagande Joakim Dvärby blev dagen en missräkning, utslagen redan i första matchen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En vinnande fasthållning av Marcus Nyman. Foto Marina Mayorova.
En vinnande fasthållning av Marcus Nyman. Foto Marina Mayorova.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Inga svenska placeringar på året EM18.4.2021 20:32:13 CEST | Pressmeddelande

Inte heller under söndagen gick det vägen på EM i Lissabon för svenskarna, som åkte ut tidigt ur mästerskapet. Marcus Nyman (-90 kg) som visat fin form de senaste tävlingarna, inledde med vinst i sin första match efter att motståndaren dragit på sig tre varningar. I den kommande matchen tog det dock stopp och Nyman som förlorade på en fasthållning efter att motståndaren Nemanja Majdov från Serbien lyckats kontra Nymans kastförsök. Joakim Dvärby (-100 kg) mötte Cyrille Maret från Frankrike i första matchen. Dvärby inledde matchen bra med ett kast som gav waza-ari (poäng). Fransmannen kom igen och kastade sedan Därby på waza-ari, vilket innebar att det stod lika och matchen gick till golden score. Ett par minuter in i golden score drog Dvärby på sig en tredje utvisning och förlorade därmed matchen. Nu återstår två tävlingar i OS-kvalet; Grand Slam i Kazan 5-7 maj och VM i Budapest 6-13 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum