Dramaten

Guldägg till Dramatens interaktiva ljudpromenad med Krister Henriksson

Dela
Ljudpromenaden Doktor Glas, en samproduktion mellan Dramaten, DVA Studio AB och produktionsbolaget TÅBB AB, har vunnit Guldägg i kategorin Årets audio. I ljudpromenaden får publiken återuppleva dramat när de går genom Stockholm och de platser romanen utspelar sig på. Det är Doktor Glas själv, gestaltad av Krister Henriksson, som leder lyssnaren mellan de olika stockholmsadresser där Söderbergs kärleks- och morddrama utspelar sig.
Krister Henriksson. Foto: Dramaten.
Krister Henriksson. Foto: Dramaten.

Juryns motivering: ”Årets Guldägg i audio imponerar genom att vända kris till möjlighet i en tid då kulturen får kämpa för att överleva. Denna känsloladdade vandring blåser nytt liv i en klassisk roman och utmanar samtidigt formen för teater på ett smart, vackert och dramatiskt sätt. Bokstavligen en promenadseger för Dramaten och DVA studio som väl förtjänar den allra finaste valören.”

–Det är en ära för oss att få vinna Guldägg i kategori Årets audio tillsammans med Dramaten. Hela teamet har verkligen lagt ner sin själ i att få till en ny typ av upplevelse där den verkliga världen och den digitala världen möts. Ett fint, nytänkande projekt som är värd sitt guld, säger Jessica Thorelius, CEO på DVA Studios.

– Den interaktiva promenaden är värd sitt Guldägg. Genom att låta gatuteatern sammanstråla med den virtuella scenen erbjuder Dramaten sin publik konstnärliga upplevelser som trotsar alla sociala restriktioner. Hjalmar Söderbergs Doktor Glas fortsätter att vara nyskapande även i vårt århundrade, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Doktor Glas ljudpromenad är ett interaktivt ljuddrama, skapat av Peder Bjurman, som släpptes hösten 2020 för att erbjuda publiken en Corona-säkrad kulturupplevelse utomhus. Promenaden finns som en App att ladda ner på AppStore och Google Play. Den har laddats ner över 2 600 gånger och 30 000 km har promenerats.

Promenaden är baserade på Krister Henrikssons enmansföreställning Doktor Glas, efter Hjalmar Söderbergs roman, i regi av Peder Bjurman. Pjäsen hade premiär 2006 och sedan dess har spelats på Dramatens stora scen men även i Helsingfors, London, Köpenhamn och Montreal.

Guldägget är Sverige äldsta och största kommunikationstävling vars syfte är att höja den kreativa standarden, lyfta fram Sveriges bästa kommunikation och föra den framåt. Tävlingen vill inspirera och ge mod till en hel bransch och få kommunikationsskapare att vilja anstränga sig ännu mer för att näringslivet ska få uppleva den avgörande betydelsen av god kommunikation. Läs mer på www.guldägget.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Krister Henriksson. Foto: Dramaten.
Krister Henriksson. Foto: Dramaten.
Ladda ned bild
Krister Henriksson. Foto: Dramaten
Krister Henriksson. Foto: Dramaten
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten bjuder in publiken till teaterworkshops14.3.2023 11:50:36 CET | Pressmeddelande

Dramaten arrangerar under våren teaterworkshops där deltagare helt utan tidigare teatererfarenhet bland annat får prova på att gestalta en roll och hur det är att som skådespelare ta sig an en text. – Detta är ett sätt att ytterligare öppna upp Nationalscenen för publiken och förhoppningsvis sprida ökad kunskap i samhället om teaterkonstens olika dimensioner och aspekter, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum