A Non Smoking Generation

Guldmedaljör ny ambassadör för A Non Smoking Generation

Dela

Mountainbikecyklisten Jenny Rissveds, som vann OS-guld i Rio 2016, är ny ambassadör för A Non Smoking Generation. Hon kommer bland annat att vara organisationens ansikte utåt i en kampanjfilm som ska gå i samband med TV-sänd sport under februari.

Ihopsydd med sex stygn på armbågen och fyra på knät överraskade OS-debutanten Jenny Rissveds alla när hon tog hem det ena av Sveriges två guld i Rio för 1,5 år sedan. Nu är hon tillbaka i ett helt annat sammanhang, nämligen som ambassadör för A Non Smoking Generation, ett uppdrag som bland andra Agnetha Fältskog tidigare haft.

I den nyinspelade filmen uppmärksammas det faktum att det i Sverige saknas en lag på tobaksfri skoltid. Nio av tio rökare blir beroende före 18 års ålder och det är just under skoltiden som de allra flesta introduceras för tobak första gången.

- Vi är jätteglada att Jenny vill vara vår ambassadör och hjälpa oss att lyfta frågan. Åtta av tio 14-18-åringar vill själva ha tobaksfri skoltid för att slippa känna pressen att börja röka eller snusa. Det är helt oacceptabelt att barn lär sig röka i skolan, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

30 procent av eleverna i årskurs 2 på gymnasiet röker eller snusar och den nedgång som tidigare setts har nu helt planat ut. Utöver detta ökar användandet av e-cigaretter kraftigt. Endast hälften av ungdomarna i åldern 14-18 år får ingående information om tobak i skolan.

- Jag kommer ihåg hur kompisar på högstadiet smygrökte på skolgården och jag tackade nej varje gång. Jag har aldrig ens smakat på ett bloss eller tagit en snus och därför känns detta samarbete väldigt äkta. Det känns viktigt för mig att engagera mig i ungdomar och deras hälsa och att jag dessutom känner att jag har möjlighet att påverka samhället är en väldigt häftig känsla, säger Jenny Rissveds.

A Non Smoking Generation föreläste under 2017 om tobak för 54 000 elever i högstadiet och gymnasiet runt om i Sverige. Föreläsningarna finansierades av SIDA och Postkodstiftelsen.

- Få vuxna känner till hur många barn som lär sig röka i skolan och vi hoppas att vi med Jennys hjälp och vår nya insamlingskampanj kan få fler vuxna att bidra till vårt viktiga arbete. Vår inställning är att alla barn har rätt till en tobaksfri skoltid och den kunskap som kan motivera till ett tobaksfritt liv, säger Helen Stjerna.

För mer information, kontakta:

Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation, 0733-39 36 44

Johan Elliot, manager för Jenny Rissveds, 0708-30 98 89

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

A Non Smoking Generation kommer till Haparanda13.12.2018 06:00Pressmeddelande

Tisdag 18 december kommer A Non Smoking Generation till Haparanda för att anordna två kunskaps- och inspirationsevent i samverkan med kommunen. Syftet är att belysa tobakens inverkan på människor och miljön för att stärka det tobaksförebyggande arbetet riktat till barn och unga. Eventen riktar sig till elever och personal från högstadie- och gymnasieskolor, samt till de som arbetar med folkhälsan i kommunen och regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum