Dramaten

Gunilla Asker ny vice VD för Dramaten

Dela

Gunilla Asker, tidigare VD för Svenska Dagbladet, har utsetts till ny vice VD för Dramaten. Hon tillträder tjänsten den 14 augusti.

Gunilla Asker. Foto: Joakim Ståhl
Gunilla Asker. Foto: Joakim Ståhl

– Vi får i Gunilla Asker en oerhört kompetent vice VD för Dramaten. Jag välkomnar henne i en spännande tid för teatern med fler uppsättningar och högre biljettintäkter än någonsin tidigare, säger VD och teaterchef Eirik Stubø.

Gunilla Asker kommer närmast från rollen som VD för Svenska Dagbladet. Hon var verksam inom SvD mellan 2005 och 2018 varav de senaste nio åren som VD. I denna roll har hon lett tidningens lyckade flerkanalsstrategi med fokus på den digitala utvecklingen. Tidigare har hon arbetat för Kantar-SIFO, SJ och Unilever.

– Jag är oerhört glad och stolt över att få det här förtroendet.  Det ska bli så roligt att få börja arbeta på Dramaten. Nu ser jag verkligen fram emot att få börja efter sommaren, då hela teaterns personalstyrka i ett femtiotal yrkesgrupper kraftsamlar inför Bergmanfestivalen, säger Gunilla Asker.

Ulrika Årehed Kågström är styrelseordförande för Dramaten.

– Gunilla Asker är en mycket erfaren, strategisk och tydlig ledare med ett stort intresse för samhällsfrågor och vi i styrelsen ser fram emot att hon tillsammans med VD och teaterchef Eirik Stubø ska fortsätta utveckla Dramaten.

År 2017 hade Dramaten fler uppsättningar och högre biljettintäkter än någonsin tidigare. Totalt nådde teatern en publik på drygt 270 000 varav omkring 40 000 barn och unga. Årets resultat blev 5,4 miljoner och under 2017 producerades 37 egna produktioner på teatern, att jämföras med 32 (2016).  Biljettintäkterna uppgick till 54,6 miljoner kronor, jämfört med 45 miljoner (2016).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunilla Asker. Foto: Joakim Ståhl
Gunilla Asker. Foto: Joakim Ståhl
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum