Dramaten

Gunnel Lindblom – 50 år på Dramaten!

Dela

Det är i höst 50 år sedan Gunnel Lindblom debuterade på Dramaten och hon är fortfarande högaktuell. Den andra och tredje oktober gör hon säsongens sista föreställningar av Oidipus/Antigone och nu i oktober ges tre föreställningar av Ritter Dene Voss i regi av Gunnel.

Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg
Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg

För 50 år sedan kom Gunnel Lindblom till Dramaten för första gången och spelade då rollen som Laura i Alf Sjöbergs uppsättning av August Strindbergs Fadren. Premiären ägde rum på Stora scenen den 18 oktober 1968. Nu är hon aktuell i rollen som Teiresias i Oidipus/Antigone i regi av Eirik Stubø, som spelar säsongens sista föreställningar den andra och tredje oktober för att sedan komma tillbaka till Stora scenen i januari 2019. Dessutom ges, i oktober, tre föreställningar av Thomas Bernhards pjäs om syskonkärlek, Ritter, Dene, Voss, i regi av Gunnel.

Gunnel Lindblom är för allmänheten mest känd som skådespelare, bland annat efter sina samarbeten med Ingmar Bergman i en lång rad filmer som Det sjunde inseglet och Tystnaden. Skådespelarkarriären inleddes under tidigt 1950-tal, men Gunnel Lindblom kom senare även att arbeta som regissör inom film, tv och teater. Hon regidebuterade på Dramaten 1973 med Frödings Sjung vackert om kärlek. På Dramaten har hon sedan dess regisserat ett drygt 20-tal uppsättningar, bland andra Jon Fosses Flicka i gul regnjacka och En sommardag samt Ibsens Samhällets stöttepelare och Ritter, Dene, Voss av Thomas Bernhard.

Oidipus/Antigone, 2 och 3 oktober, fortsätter spela i januari 2019, Stora scenen.

Ritter, Dene, Voss, 12, 13 och 21 oktober, Lilla scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg
Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg
Ladda ned bild
Gunnel Lindblom i Oidipus/Antigone. Foto: Sören Vilks
Gunnel Lindblom i Oidipus/Antigone. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget14.5.2019 10:15:00 CESTPressmeddelande

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

Grynet Molvig klar för roll i Niklas Rådströms pjäs Dövheten10.5.2019 08:58:00 CESTPressmeddelande

Som tidigare meddelats samarbetar Dramaten och Drottningholms Slottsteater i höst med Niklas Rådströms nyskrivna pjäs Dövheten om Beethoven. Nu är det klart att Grynet Molvig medverkar i uppsättningen tillsammans med Johan Rabaeus, Andreas T Olsson och Per Svensson. För regi står Peter Langdal. Urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern och premiär på Dramaten den 23 november. Biljetterna till Dramatens föreställningar är nu släppta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum