Dramaten

Gunnel Lindblom – 50 år på Dramaten!

Dela

Det är i höst 50 år sedan Gunnel Lindblom debuterade på Dramaten och hon är fortfarande högaktuell. Den andra och tredje oktober gör hon säsongens sista föreställningar av Oidipus/Antigone och nu i oktober ges tre föreställningar av Ritter Dene Voss i regi av Gunnel.

Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg
Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg

För 50 år sedan kom Gunnel Lindblom till Dramaten för första gången och spelade då rollen som Laura i Alf Sjöbergs uppsättning av August Strindbergs Fadren. Premiären ägde rum på Stora scenen den 18 oktober 1968. Nu är hon aktuell i rollen som Teiresias i Oidipus/Antigone i regi av Eirik Stubø, som spelar säsongens sista föreställningar den andra och tredje oktober för att sedan komma tillbaka till Stora scenen i januari 2019. Dessutom ges, i oktober, tre föreställningar av Thomas Bernhards pjäs om syskonkärlek, Ritter, Dene, Voss, i regi av Gunnel.

Gunnel Lindblom är för allmänheten mest känd som skådespelare, bland annat efter sina samarbeten med Ingmar Bergman i en lång rad filmer som Det sjunde inseglet och Tystnaden. Skådespelarkarriären inleddes under tidigt 1950-tal, men Gunnel Lindblom kom senare även att arbeta som regissör inom film, tv och teater. Hon regidebuterade på Dramaten 1973 med Frödings Sjung vackert om kärlek. På Dramaten har hon sedan dess regisserat ett drygt 20-tal uppsättningar, bland andra Jon Fosses Flicka i gul regnjacka och En sommardag samt Ibsens Samhällets stöttepelare och Ritter, Dene, Voss av Thomas Bernhard.

Oidipus/Antigone, 2 och 3 oktober, fortsätter spela i januari 2019, Stora scenen.

Ritter, Dene, Voss, 12, 13 och 21 oktober, Lilla scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg
Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg
Ladda ned bild
Gunnel Lindblom i Oidipus/Antigone. Foto: Sören Vilks
Gunnel Lindblom i Oidipus/Antigone. Foto: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum