Växjö stift

Gustav Lundborg ny kontraktsprost i Kalmar-Ölands kontrakt

Dela

Gustav Lundborg, tillträdande kyrkoherde i Kalmar pastorat, har utnämnts till ny kontraktsprost i Kalmar-Ölands kontrakt av biskop Fredrik Modéus.

Foto: Christer Brosché
Foto: Christer Brosché

Från och med den 1 januari 2023 kommer Gustav Lundborg vara kontraktsprost i Kalmar-Ölands kontrakt. Han tillträder först den 1 mars som ny kyrkoherde i Kalmar pastorat och kontraktsprostuppdraget kommer att bedrivas parallellt med kyrkoherdetjänsten. Gustav Lundborg kommer närmast från en tjänst som chef för den pastorala enheten på Växjö stiftskansli. Tidigare har han bland annat varit kyrkoherde i Ålems församling och Förlösa-Kläckeberga församling. Han prästvigdes för Växjö stift 2002. 

Kontrakten har historiskt spelat stor roll i stiftet, inte minst gällande det gemensamma lärandet och erfarenhetsutbytet över pastoratsgränserna. Jag är ödmjuk inför uppdraget som ny kontraktsprost och glad över biskopens förtroende, säger Gustav Lundborg 

Kyrkoherde Peter Wänehag lämnade uppdraget som kontraktsprost i somras. Sedan dess har stiftsprost Hans Boeryd varit vikarierande kontraktsprost i kontraktet. Gustav Lundborg kommer att tas emot i funktionen som kontraktsprost i morgonmässan i Växjö domkyrka på onsdag den 11 januari kl 8.00.   

Om kontrakt och kontraktsprost  
Stiften är indelade i kontrakt, som är en mellannivå mellan stift och församling. Varje kontrakt har en kontraktsprost som utses av biskopen. Kontraktsprostens uppdrag är att biträda biskopen med ledning, främjande, tillsyn och omsorg över kontraktets församlingar och medarbetare. Kontraktet kan också fungera som ett forum för samverkan över församlings- och pastoratsgränserna. I Växjö stift finns sju kontrakt. I Kalmar-Ölands kontrakt ingår: Dörby-Hossmo pastorat, Förlösa-Kläckeberga församling, Kalmar pastorat, Norra Ölands pastorat, Ryssby-Åby pastorat, Södermöre pastorat och Södra Ölands pastorat.  
Läs mer om Växjö stifts kontrakt. 

Kontakter

Bilder

Foto: Christer Brosché
Foto: Christer Brosché
Ladda ned bild

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum