Värmdö Kommun

Gustavsbergs gästhamn Kattholmen certifieras med miljömärkningen Blå flagg

Dela

Kattholmen bjuder till hissningsceremoni den 18 juni kl. 16.00 då man blivit certifierade enligt den internationella miljömärkningen Blå Flagg. Certifieringen är baserad på den miljövänliga verksamhet som bedrivs i gästhamnen. Kattholmen är den första hamnen i Värmdö, och en av tre hamnar i hela Stockholmsområdet, som blivit Blå flagg certifierade.

Blå flagg är en internationell miljömärkning som drivs av Foundation for Environmental Education (FEE) och som för närvarande finns på över 4500 stränder och hamnar i 45 länder runt om i världen. I Sverige finns 11 hamnar och 9 stränder som är certifierade enligt Blå Flagg. Varje hamn eller strand med Blå Flagg måste uppfylla ett antal kriterier inom områdena vattenkvalitet, säkerhet och service, miljöutbildning samt information.

-          Vi är stolta att få vara en blå-flagg hamn och tänker fortsätta den inslagna vägen för ett hållbart samhälle. Vår avsikt är att även nästa marina, som byggs i Stavsnäs till nästa sommar, skall vara en blå-flagg-hamn, säger Björn Ulfvin, Värmdö hamnars styrelseordförande.

Certifieringen måste sökas på nytt varje år och en jury beslutar om vilka anläggningar som ska godkännas. Varje år genomförs kontrollbesök på samtliga anläggningar. Genom Blå Flagg visar anläggningarna för sina gäster och sin omgivning att de uppfyller högt ställda krav när det gäller vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service. 

Certifieringen ett steg närmre målet

Värmdö kommun bedriver sitt miljöarbete på flera plan och inom flera verksamheter för att bidra till hållbart samhälle och de Globala målen i Agenda 2030. Skärgården och havet är unika resurser med stora utmaningar som påverkar oss, till exempel genom övergödning, havsförsurning, försämrade ekosystem och klimatförändringar.  

-       Värmdö hamnars Blå Flagg-certifiering är ett viktigt steg för att nå våra miljömål om ett hav i balans, en levande kust och ingen övergödning, säger Christina Wikberger, miljöstrateg i Värmdö kommun.

Gästhamnen på Kattholmen kommer innehålla teknik och lösningar som möjliggör ett hållbart båtliv och de kommer även kunna bidra till att höja kunskapen om hur våra hav och vatten fungerar. Dessutom kommer de att skapa förståelse för hur den enskilda individens beteende påverkar hur hav och vatten mår och vad man kan göra för att minska sin påverkan. 

Kontakter

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Växel: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se/

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum