Djurens Rätt

Gymnasieskola vinner pris för sitt hållbarhetsarbete

Dela

Djurens Rätts pris Guldråttan delades i helgen ut till Globala gymnasiet i Stockholm. Gymnasieskolan prisas för sina djuretiska och hållbara val i skolmatsalen. ”Är förebilder för offentlig verksamhet.”

Köksteamet på Globala gymnasiet i Stockholm, årets vinnare av Djurens Rätts utmärkelse Guldråttan.
Köksteamet på Globala gymnasiet i Stockholm, årets vinnare av Djurens Rätts utmärkelse Guldråttan.

Sedan 1987 delar Djurens Rätt ut utmärkelsen Guldråttan. Utmärkelsen tilldelas någon eller några som har gjort en exceptionell insats för djuren under året. Årets Guldråtta delades ut i samband med mässan Vegovision som gick av stapeln på Münchenbryggeriet i helgen.

– Det här känns underbart kul. Lite oväntat var det, men också inspirerande att vi märks ”där ute”. För skolan betyder det att vi känner oss taggade att fortsätta vrida och vända på hur man kan förändra och förbättra tanken om skolmat i allmänhet och vego i synnerhet. För mig personligen innebär det att alla år av slit inte gått folk förbi, säger Magnus Naess, kock på Globala gymnasiet.

Det serveras omkring 3 miljoner måltider, varje dag, i skola, vård och omsorg. Fler och fler organisationer, skolor och sjukhus ställer om till mer vegetarisk mat. Globala gymnasiet har gått i bräschen genom att de har vego som huvudalternativ och många elever väljer skolan just på grund av detta. Magnus Naess som är i startgroparna för en föreläsningsturné med den nya kokboken ”Vegolyftet”, som inriktar sig just på skolkök, menar att det inte behöver vara svårt att byta till vego som norm.

– Vi behöver förändra vår syn på vegomat i offentlig miljö och skola. Det händer mycket nu och fler upptäcker att vegomaten inte bara är miljövänligare och fräschare att jobba med professionellt, utan att det också är spännande och kan vara himmelskt god. Vegetariskt och vegan har gått från nischad specialkost till att ta upp alltmer av menyn i flera skolor men i samma stund agerar en del kommuner helt tvärtom, och tillgodoser inte vegankost till någon. Till dem kan vi bara säga: ”Det är ju inte svårt alls. Vad är problemet? Kan vi, kan alla!” säger, Magnus Naess.

Motivering Guldråttan 2018

Årets Guldråtta är vardagshjältar i ordets rätta bemärkelse. Varje dag har de serverat mer hållbara och djuretiska måltider till sina elever och gått i bräschen för att bryta mot köttnormen. Globala gymnasiet är en stor källa till inspiration för annan kommunal och offentlig verksamhet. De visar att förändring sker tallrik för tallrik.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Köksteamet på Globala gymnasiet i Stockholm, årets vinnare av Djurens Rätts utmärkelse Guldråttan.
Köksteamet på Globala gymnasiet i Stockholm, årets vinnare av Djurens Rätts utmärkelse Guldråttan.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Södertälje följt av Göteborg och Växjö – Sveriges djurvänligaste kommuner har utsetts12.6.2019 19:01:46 CESTPressmeddelande

Djurens Rätt har utsett Södertälje till Sveriges djurvänligaste kommun. På andra plats kommer Göteborg och på tredje plats Växjö. Utmärkelsen bygger på en helt ny kartläggning gjord av Djurens Rätt där landets kommuner har rankats utifrån djurvänliga faktorer som vegetarisk mat i skolan, djurskyddskrav vid upphandling och om kommunen pyntar fjäderfritt på påsken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum