Uppsala kommun

Gymnasieskolan kombinerar utbildning på plats och på distans

Dela

När de kommunala gymnasieskolorna startar höstterminen kommer viss undervisning att fortsätta bedrivas på distans. Huvudregeln kommer att vara undervisning i klassrummen och för eleverna i årskurs 1 planeras det inte någon distansundervisning alls. Däremot kommer några gymnasieskolor att bedriva viss undervisning på distans i årskurs 2 och 3.

Sedan i juni har rektorer och lärare på gymnasiet planerat för skolstarten och en återgång till klassrumsundervisningen enligt Folkhälsomyndighetens råd. Alla skolor har gjort individuella riskanalyser och tagit fram åtgärder för att förhindra smittspridning av covid-19. De uppdateras kontinuerligt tillsammans med skyddsombuden. Förutom rutiner för hygien och att hålla distans har skolorna anpassat sina scheman för att undvika trängsel i klassrum, korridorer och matsalar.

– Rektorerna har tillsammans med lärarna tagit fram de åtgärder som är bäst lämpade för varje skola. Vårt fokus är att eleverna ska få så bra undervisning som möjligt, men på ett smittsäkert sätt och med god arbetsmiljö för såväl lärare som elever. Vi är väl förberedda men covid-19 ställer oss fortsatt inför stora utmaningar, säger Christine Kastner Johnson, chef kommunal gymnasieskola.

Årskurs 1 prioriteras för klassrumsundervisning

Enligt en ny förordning från regeringen har gymnasieskolorna fortsatt möjlighet att bedriva viss undervisning på distans för att förhindra trängsel i kollektivtrafiken.

På alla kommunala gymnasieskolor i Uppsala kommer årskurs 1 att prioriteras för att ha undervisning på plats. Även elever som läser på introduktionsprogram kommer att ha all sin undervisning på skolorna.

För årskurs 2 och 3 kommer fem gymnasieskolor att kombinera klassrumsundervisning med undervisningen på distans. För att minska trängseln kommer klasser i årskurs 2 och 3 att turas om att ha undervisning på skolan vissa veckor och andra veckor på distans.

De kommunala gymnasieskolor som i dagsläget har fattat beslut om att införa viss distansundervisning är: Rosendalsgymnasiet, Lundellska skolan, Katedralskolan, Celsiusskolan och Fyrisskolan.

Distansundervisning kan även bli aktuellt för elever eller lärare som är hemma på grund av symtom eller att de tillhör en riskgrupp.

Uppsala kommuns beslut om viss distansundervisning gäller som längst till och med vecka 43 och ska därefter omprövas.

Cykla till skolan

För att undvika trängsel i kollektivtrafiken och för att kunna hålla skolorna öppna går Uppsala kommun även ut med uppmaningen att så många som möjligt ska cykla eller gå till skolan och lämna plats på bussen för de som verkligen behöver den.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum