Stockholms stad

Gymnasieskolor satsar på samarbeten med museum och akademiska institutioner

Dela
Val till gymnasiet pågår för cirka 30 000 elever i Stockholms län. Omvalsperioden har öppnat och den 17 maj ska eleverna ha gjort ett slutligt val. Stockholms stads gymnasieskolor gör nu flera nya satsningar för att öka möjligheterna för ungdomar att gå en ljus framtid till mötes.
Stockholms stad satsar på att fler studenter ska springa ut till fortsatta högskolestudier. Foto: Folio
Stockholms stad satsar på att fler studenter ska springa ut till fortsatta högskolestudier. Foto: Folio

Söktrycket till de högskoleförberedande programmen är högt. Därför öppnar Stockholms stad en helt ny skola, Betty Petterssons gymnasium, som i nuläget erbjuder 200 nya platser till de populära högskoleförberedande programmen. Under en treårsperiod kommer antalet platser på skolan att öka till 600.

Kärrtorps gymnasiums spetsutbildning – ny väg till studier på KTH

Ett samarbete har inletts mellan Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Kärrtorps gymnasium, som kommer att starta en spetsutbildning inom teknik och design. Det ligger i båda aktörernas intresse att kunna erbjuda ungdomar denna möjlighet.

För KTH är samarbetet angeläget eftersom de vill hitta nya vägar för att locka blivande studenter och forskare till högskolan och teknikutbildningar.

- Det handlar om att sänka tröskeln till universitetet och ta tillvara på teknikintresset så tidigt som möjligt och samtidigt fånga upp talanger som finns där ute, men som kanske annars inte hittat vägen till KTH, säger Nicole Kringos, initiativtagare och professor i vägteknik, på KTHs webbplats.

https://www.kth.se/om/nyheter/centrala-nyheter/samarbete-ger-ny-spetsutbildning-i-teknik-och-hallbarhet-1.1161824


Samarbete med Tekniska museet och Wisdome Stockholm

Betty Petterssons gymnasium, Kärrtorps gymnasium och Spånga gymnasium har inlett ett nytt samarbete med Tekniska museet. Det kallas Wisdome Stockholm och är en mötesplats för akademi, näringsliv och skola.

Syftet med samarbetet är att lyfta utmaningar kring klimat, hållbarhet, inkludering och kompetensförsörjning som behöver mötas med nya idéer och innovationer från kommande generationer av problemlösare. Samarbetet kommer att ske genom ett offentligt idéburet partnerskap mellan parterna.

Gymnasieelever ställer forskare mot väggen i World Academic Forum

I maj är det världspremiär för World Academic Forum Stockholm Summit. Akademiker och konstnärer från hela världen kommer att samlas i intressanta konstellationer på Stockholms samtliga 18 lärosäten för att manifestera vikten av akademins roll i samhället.

Den 20 maj kommer elever från Anna Whitlocks gymnasium, S:t Eriks gymnasium och Kungsholmens västra gymnasium att delta. Eleverna kommer att moderera diskussioner med forskare från hela världen och ställa frågor relaterade till de globala målen.

– Vi är väldigt glada att kunna sammanföra gymnasieelever med etablerade forskare inom olika områden och från olika länder. Det här är ett innovativt och roligt sätt att kommunicera vetenskap och forskning och visar hur spännande det kan vara att jobba som forskare, säger Maria Fogelström Kylberg, vd för Stockholms Akademiska Forum som står bakom evenemanget.

För mer information kontakta:

Samarbete Kärrtorps gymnasium och KTH

Pernilla Ericols, rektor Kärrtorps gymnasium

https://karrtorpsgymnasium.stockholm/kontakt/

Samarbete Tekniska muséet projekt Wisdome

Helena Timdahl-Franke Betty Petterssons gymnasium

https://bettypetterssonsgymnasium.stockholm/kontakt/

Samarbete World Academic Forum

Madeleine Heiman, rektor S:t Eriks gymnasium

https://steriksgymnasium.stockholm/kontakt/

Andreas Eriksson, rektor Kungsholmens västra gymnasium

https://kungsholmensvastragymnasium.stockholm/kontakt/

Annica Tengbom Ödén, rektor Anna Whitlocks gymnasium

https://annawhitlocksgymnasium.stockholm/kontakt/

Webbplats World Academic Forum:

Programpunkt 20 maj:  The global goals - gymnasieelever samtalar med forskare

https://www.worldacademicforum.se/event-item/the-global-goals/

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Ring 08 - 508 333 00 eller maila: info.utbildning@edu.stockholm.se

Kommunikationschef: Sofia Oliv telefon 08-508 33 331 eller sofia.oliv@edu.stockholm.se.

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Bilder

Stockholms stad satsar på att fler studenter ska springa ut till fortsatta högskolestudier. Foto: Folio
Stockholms stad satsar på att fler studenter ska springa ut till fortsatta högskolestudier. Foto: Folio
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

En bra skola för alla

Vi på utbildningsförvaltningen arbetar utifrån visionen om en bra utbildning för alla barn i Stockholm, oavsett bakgrund. Stockholms stads skolor är öppna för alla. Elevernas förutsättningar, deras motivation, lärandet och vart de är på väg är vårt fokus. Stadens skolor är väl ansedda och det är alltid nära till en skola med hög kvalitet. Från förskola till gymnasium har elever och föräldrar ett stort inflytande och möjlighet att välja mellan ett brett utbud av olika pedagogiska inriktningar.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum