Umeå kommun

Habiliteringsersättning höjs tillfälligt

Dela

Umeå kommun tar del av statsbidrag på 4,7 miljoner för att tillfälligt höja habiliteringsersättningen till personer som deltar i daglig verksamhet. Höjningen gäller för 2020 och återgår sedan till nuvarande nivå. Det beslutade individ- och familjenämnden.

Alla som deltar i daglig verksamhet får varje månad en summa pengar från kommunen, så kallad habiliteringsersättning. Den höjs tillfälligt från 48 till 144 kronor per heldag och från 24 kronor till 72 kronor per halvdag.

- Vi har tillsammans med funktionshinderrörelsen enats om att söka statsbidraget för en tillfällig höjning under 2020. Det betyder mycket för den enskilde att få en större ersättning, om än tillfällig, säger Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden.

- Det känns bra att vi i nämnden är överens om att tillfälligt höja ersättningen då vi har möjlighet, säger Björn Kjellsson (L), vice ordförande, individ- och familjenämnden.

I Umeå kommun finns idag cirka 500 personer beslut om daglig verksamhet enligt LSS och som får habiliteringsersättning. Ersättningens storlek är beroende på om de deltar heldag eller halvdag. I Umeå kommun är ersättningen 48 kronor för heldag och 24 kronor för halvdag. Ersättningen motsvarar 0,1 procent av prisbasbeloppet per heldag och uppräknas årligen.

Habiliteringsersättningen är frivillig för kommuner att betala ut och finns för att uppmuntra till att delta i daglig verksamhet. Höjningen gäller för 1 januari till 31 december 2020 och återgår sedan till nuvarande ersättningsnivå.

Mer information:

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Björn Kjellsson (L)
vice ordförande
individ-och familjenämnden
Umeå kommun
070-618 73 30
bjorn.kjellsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum