Umeå kommun

Habiliteringsersättning höjs tillfälligt

Dela

Umeå kommun tar del av statsbidrag på 4,7 miljoner för att tillfälligt höja habiliteringsersättningen till personer som deltar i daglig verksamhet. Höjningen gäller för 2021 och återgår sedan till nuvarande nivå. Det beslutade individ- och familjenämnden.

Alla som deltar i daglig verksamhet får varje månad en summa pengar från kommunen, så kallad habiliteringsersättning. Under 2020 höjdes habiliteringsersättningen tillfälligt från 48 till 144 kronor per heldag och från 24 till 72 kronor per halvdag. Även om de dagliga verksamheterna har varit stängda det senaste året på grund av coronapandemin har habiliteringsersättning betalats ut enligt grundschema. För 2021 höjs ersättningen tillfälligt från 48 till 128 kronor per heldag och från 24 kronor till 64 kronor per halvdag.

– Det känns bra att vi även detta år kan höja ersättningen, det betyder mycket för den enskilde, säger Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden.

Med denna höjning finns en buffert för att möta upp nya beslut om daglig verksamhet samt förändringar i närvaro mellan hel- och halvdag. Eventuellt kvarstående medel vid årets slut kommer att fördelas till deltagarna.

Habiliteringsersättning frivillig för kommunerna att ge

I Umeå kommun finns idag cirka 500 personer med beslut om daglig verksamhet enligt LSS och som får habiliteringsersättning. Ersättningens storlek är beroende på om de deltar heldag eller halvdag. Habiliteringsersättningen är frivillig för kommuner att betala ut och finns för att uppmuntra till att delta i daglig verksamhet. Höjningen gäller för 1 januari till 31 december 2021 och återgår sedan till nuvarande ersättningsnivå. Ersättningen motsvarar 0,1 procent av prisbasbeloppet per heldag och uppräknas årligen.

Mer information:

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Björn Kjellsson (L)
vice ordförande
individ-och familjenämnden
Umeå kommun
070-618 73 30
bjorn.kjellsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum