Umeå kommun

Habiliteringsersättning höjs tillfälligt

Dela

Umeå kommun tar del av statsbidrag på 4,6 miljoner kronor för att tillfälligt höja habiliteringsersättningen till personer som deltar i daglig verksamhet. Höjningen gäller för 2022 och återgår sedan till nuvarande nivå. Det beslutade individ- och familjenämnden.

Alla som deltar i daglig verksamhet får varje månad en summa pengar från kommunen, så kallad habiliteringsersättning. Umeå kommun har tillsammans med funktionshinderrörelsen enats om att söka hela beloppet i statsbidraget, 4,6 miljoner kronor. Ersättningen höjs tillfälligt från 48 till 128 kronor per heldag och från 24 kronor till 64 kronor per halvdag.

-        Det är viktigt för oss att deltagare i daglig verksamhet känner att de uppskattas för sina insatser. Vi är eniga med funktionshinderrörelsen att ansöka om hela beloppet av statsbidraget för att det ska komma till godo till deltagarna, säger Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden.

I Umeå kommun finns idag cirka 525 personerbeslut om daglig verksamhet enligt LSS och som får habiliteringsersättning. Ersättningens storlek är beroende på om de deltar heldag eller halvdag. Den tillfälliga höjningen är 80 kronor för heldag och 40 kronor för halvdag. Det ger en buffert på cirka 370 000 kronor för att möta upp nya beslut samt förändringar i närvaro mellan hel- och halvdag.

–       Pandemin är inte över och vi vet inte hur det påverkar deltagandet i daglig verksamhet framöver. För att ha möjlighet att parera eventuella förändringar avsätter nämnden en något större buffert än tidigare, säger Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande, individ- och familjenämnden.

Eventuellt kvarstående medel efter avräkning när året redovisas kommer att fördelas till den enskilde.

Habiliteringsersättning frivillig att betala ut

Habiliteringsersättningen är frivillig för kommuner att betala ut och finns för att uppmuntra till att delta i daglig verksamhet. Ersättningen motsvarar 0,1 procent av prisbasbeloppet per heldag och uppräknas årligen. Höjningen gäller för 1 januari till 31 december 2022 och återgår sedan till nuvarande ersättningsnivå.

Mer information:

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Hanna Lundin Jernberg (L)
vice ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-812 90 69
hanna.lundinjernberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde21.6.2022 13:29:53 CEST | Pressinbjudan

Det blir ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde 22 juni. Handlingar för individ- och familjenämnden finns på www.umea.se/handlingar Mer information: Andreas Lundgren (S) ordförande individ- och familjenämnden Umeå kommun 070-330 63 24 andreas.lundgren@umea.se Hanna Lundin Jernberg (L) vice ordförande individ-och familjenämnden Umeå kommun 070-812 90 69 hanna.lundinjernberg@umea.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum