1000 Möjligheter

Häftet OKEJ SEX ska lära unga om samtycke och förebygga våld

Dela

Den 1 juli träder den nya sexualbrottslagstiftningen, ofta kallad samtyckeslagen, i kraft. Men lagen är bara första steget. Nu krävs stora utbildningsinsatser för att informera om vad den innebär. Stiftelsen 1000 Möjligheter, som arbetar med unga som utsätts – eller utsätter andra – för våld, har därför tagit fram OKEJ SEX, ett häfte om samtycke och om att förebygga våld och sexuella övergrepp.

– Unga generellt uppfattar det som olagligt att ha sex med någon som inte är med på det, men få döms i dag för våldtäkt. Nu har vi en lagstiftning som tydligt berättar att din kropp är din, alltid, och att ingen annan har rätt till den förrän du säger ja till det. Samtyckeslagen lägger ansvaret där det hör hemma – hos förövaren, säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare 1000 Möjligheter.

Lagen gör det därför lättare att arbeta förebyggande, menar 1000 Möjligheter. Dit kan den som upplever eller utövar våld vända sig. Alla upp till 25 år är välkomna till chatten för stöd och hjälp, och den som vill kan också få en egen stödkontakt. Den som bor i närheten av Stockholm har också möjlighet att komma till 1000Mottagningen och gå i samtal. All hjälp är gratis och anonym.

I mötena med unga ser 1000 Möjligheter, att det utöver behovet av stödocksåfinns ett behov av att diskutera våld och sexuella övergrepp samt hur de hänger ihop med uppfattningen om hur en kille ska vara. Organisationen får också frågor om vad samtycke faktiskt innebär och har fram tills nu saknat ett lätthanterligt material om ämnet.

Häftet ''Okej sex'' riktar sig till unga, och till vuxna som möter unga, på gymnasienivå och handlar om att förebygga våld och sexuella övergrepp samt förändra begränsande normer kring maskulinitet genom att prata med varandra och ifrågasätta.

– I dag råder nästintill straffrihet när det gäller våldtäkt – ett brott som nästan uteslutande drabbar kvinnor och som begås av nästan uteslutande män. Förhoppningsvis kommer den nya lagstiftningen att resultera i fler fällande domar, men vi måste också kritiskt adressera porrens påverkan och begränsa spridningen av pornografi där kvinnor avhumaniseras, kallas för horor och våldtas – åtminstone bland våra unga, säger Zandra Kanakaris.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Zandra Kanakaris, generalsekreterare 1000 Möjligheter
Zandra Kanakaris, generalsekreterare 1000 Möjligheter
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

1000 Möjligheter
1000 Möjligheter
Eriksbergsgatan 46
114 30 Stockholm

0709-553153http://1000mojligheter.se/

1000 Möjligheter är en politiskt och religiöst oberoende stiftelse som arbetar med att stötta unga upp till 25 år. Verksamheten startades 2010 som Sveriges första ungdomsjour, och utöver stödarbetet bedrivs även förebyggande arbete i skolor, på fritidsgårdar och i förenings- och näringsliv för att uppnå ett jämställt och jämlikt samhälle fritt från våld.

Följ 1000 Möjligheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1000 Möjligheter

Två år efter Tova Mobergs död – killars våld mot tjejer fortsatt stort problem15.5.2019 08:28:46 CESTPressmeddelande

Idag är det två år sedan 19-åriga Tova Moberg hittades död, mördad av den expojkvän som under lång tid förföljt, hotat, kränkt och misshandlat henne. Sedan dess har medvetenheten om unga mäns och killars våld mot tjejer ökat, men problemet är fortfarande mycket stort. Det vill Stiftelsen 1000 Möjligheter, som driver den nationella stödchatten ungarelationer.se, uppmärksamma genom två filmer som idag börjar rulla i sociala medier.

Ny nationell stödlinje ska minska våldet i ungdomars förhållanden19.9.2016 09:17:00 CESTPressmeddelande

De allra flesta är överens om att vi behöver stoppa mäns våld mot kvinnor. Trots detta har det gjorts förvånansvärt få satsningar på en av de viktigaste förebyggande åtgärderna: att motverka våldet i barns och ungdomars förhållanden. Därför storsatsar stiftelsen 1000 Möjligheter på en nationell stödlinje som kommer finnas till både för den som är förövare och den som blir utsatt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum