Åklagarmyndigheten

Häktning hävd i agentärende

Dela

Åklagaren har hävt häktningen av den person som är misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.

- Bevisläget är sådant att den misstänkte inte kan försvåra utredningen om han skulle vara på fri fot. Eftersom det inte heller finns några andra skäl till häktning ska jag häva den, enligt den lagstiftning som finns, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist som leder utredningen. 

Misstankarna har stärkts och utredningen går vidare enligt de planer som finns för ärendet. 

– Säkerhetspolisens kontraspionage gör ett utmärkt arbete och jag har all anledning att vara nöjd med utredningsläget. Utredningen är känslig och det är därför inte möjligt för mig att kommentera ärendet ytterligare, säger Mats Ljungqvist.

Åklagaren är inte tillgänglig för media. När ny information finns att lämna kommer pressmeddelande att gå ut. 

Fakta: skäl för häktning

Den som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas om det finns risk att personen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Länk till tidigare pressmeddelande

Presstjänsten
010-562 50 20

Kontakter

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum