SBAB Bank

Hälften av villaägarna valde att binda bolånen i mars och april

Dela
I mars och april i år gjorde 42 procent av nya och befintliga kunder som la om sina bolån valet att binda hela lånet. Flest valde att binda på 2 år. 44 procent valde kortast möjliga bindningstid på sitt bolån, det vill säga tre månader. 14 procent valde en mix, med en eller flera delar bundet och en del rörligt.

Skillnad i bindningstider mellan villa- och bostadsrättsköpare
Fler villaägare valde att binda hela bolånet i förhållande till andelen bostadsrättsinnehavare. 51 procent av villaägarna valde att binda hela lånet, vilket är en betydligt större andel än bland bostadsrättsägarna där 38 % valde det alternativet. 35 procent av villaägarna valde tre månaders bindningstid för hela lånet. Bland bostadsrättskunderna var det betydligt fler, 48 procent. 14 procent av både villa- och bostadsrättsinnehavarna valde en mix, med en del rörligt och en eller flera delar bundet.

Val av bindningstid för villa och bostadsrätt

 

Allt bundet

Allt rörligt

Mixat

Villa

51%

35%

14%

Bostadsrätt

38%

48%

14%

Källa: SBAB. Not: Avrundning till närmaste hela procenttal kan göra att siffrorna inte summerar till hundra procent. 

- Man kan aldrig veta exakt hur varje enskild individ resonerar innan de fattar sitt beslut, men jag tror boendeformen spelar roll för valet av bindningstid. Tidsaspekten är också viktig. Vi bor längre i våra småhus än i våra bostadsrätter. Individuella faktorer som till exempel hur litet eller stort utrymme man har i ekonomin för att klara en räntehöjning påverkar också. En annan skillnad som slår igenom vid val av bindningstid kan sannolikt kopplas till omkostnader. Alla med småhus vet att det kan komma oförutsedda kostnader för underhåll som man kanske inte räknat med. Detta, i kombination med höga prisnivåer, kan leda till att fler villaägare väljer att binda. Man vill helt enkelt veta exakt vad man ska betala de kommande åren, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

- Man bör inte heller underskatta effekten av att det just nu är lägre ränta på bolån med bindningstid på mellan ett och tre år än på bolån med tre månaders bindningstid, avslutar Claudia Wörmann.

Mer om val av bindningstid i mars och april
Färre bolånetagare valde att binda sina bolån i Stockholms län jämfört med i Västra Götaland och i Skåne.

Val av bindningstid i mars och april bostadsrätts- och villakunder storstadslänen 

 

Allt bundet

Allt rörligt

Mixat

Riket

42%

44%

14%

Stockholm

40%

46%

15%

Västra Götaland

46%

40%

14%

Skåne

45%

40%

16%

Källa: SBAB Not: Avrundning till närmaste hela procenttal kan göra att siffrorna inte summerar till hundra procent. 

Mer om statistiken
Underlaget baseras på hur SBAB:s helt nya kunder, samt befintliga kunder som lade om sina lån, valde bindningstid mellan 1 mars och sista april.

Nyckelord

Kontakter

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster för bättre boende och boendeekonomi till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Sedan 2016 är Booli en del av SBAB. Antal bolånekunder uppgår till 289 000 och 386 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2021). Antal medarbetare (FTE) är 777. SBAB bidrar till bättre boende och boendeekonomi. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

 

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

3-månaders listräntan är nu under 5%24.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB sänker listräntorna för bolån med bindningstider på 3 månader och 1 år med 0,10 procentenheter respektive 0,05 procentenheter. Det ger en listränta på 4,92 procent för lån med 3-månaders bindningstid (rörliga bolån). Samtidigt höjs räntorna för lån med bindningstider på 2 år och längre. Räntejusteringarna är framför allt en anpassning till marknadsräntornas rörelser, vilka påverkar bankens upplåningskostnader. Förändringarna träder i kraft idag onsdag den 24 april.

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med att Riksbanken sänker styrräntan18.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

94 procent av SBAB:s nya bolånekunder valde rörlig ränta i mars. Endast 3 procent valde att binda sina lån och resterande del valde att dela upp lånet och kombinera bunden och rörlig ränta. Hushållen lockas inte att binda räntan trots att den bundna räntan nu är lägre än den rörliga. Det tyder på att man förväntar sig att den rörliga räntan kommer att sjunka påtagligt men det kan också finnas psykologiska skäl. De som inte band räntan före eller i början av ränteuppgången har fått betala ett högt pris och vill kanske inte därtill missa en potentiell nedgång. En känsla som stundom kan ha trumfat att det egentligen vore ekonomiskt rationellt att binda räntan.

”Snart till salu” gynnar mäklare och säljare – på köparnas bekostnad12.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Förmarknaden för bostäder växer när allt fler objekt läggs ut som ”snart till salu”. Enligt en ny undersökning bland landets storstadsmäklare drivs utvecklingen främst av att säljarna vill prova marknaden men endast är beredda att flytta om de får ett riktigt bra bud. Att säljarna kan minimera tiden mellan köp och försäljning uppges vara ytterligare ett skäl. Ett annat att det är ett sätt för mäklarna att knyta till sig osäkra säljare. Vinnarna tycks därmed vara säljare och mäklare. Köpare däremot får jobba hårdare då det krävs en mer aktiv insats nu för att hitta en ny bostad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye