CSN

Hälften börjar jobba direkt efter gymnasiet

Dela

Mer än hälften av gymnasieungdomarna börjar arbeta direkt efter gymnasiet, 38 procent går vidare till studier och 8 procent saknar sysselsättning. Föräldrarnas utbildningsbakgrund påverkar tydligt vilka som läser vidare på högre utbildningar. Det visar en studie som CSN och UHR har gjort.

De som började arbeta valde oftast att arbeta inom handel, följt av vård och omsorg. 48 procent av dem som började arbeta hade tidigare funderat på att börja studera vid högskolan.

-        Det visar att det finns en stor potential att få fler att börja studera vid högskolan bland dem som ännu inte gjort det, säger Torbjörn Lindquist, utredare på UHR.

Vilka börjar studera?

Av dem som började studera var studier vid högskolan vanligast, följt av studier vid komvux. De ungdomar som hade föräldrar med högre utbildning och ungdomar med utländsk bakgrund var överrepresenterade i gruppen som valde att studera vidare vid högre studier. När vi istället tittar på dem som gått högskoleförberedande program är det inte lika tydligt – då minskar eller försvinner skillnaderna helt mellan studerande med olika bakgrundsfaktorer. Det tyder på att en del av skillnaden i övergången till högskolan kan förklaras redan i valet av gymnasieprogram.

Populärt att ta studielån även bland skeptiska

Bland dem ungdomar som innan studenten svarat att de inte ville ta studielån var det ändå 46 procent som tog studielån när de väl började studera på högskola. Av dem som i enkäten svarade att de inte hade något emot att ta studielån och som började studera vid högskola var det 65 procent som tog lån.

-        Resultaten indikerar att den som säger sig inte vilja ta något lån ändå gör det om behovet uppstår. Det får i stort ses som positivt eftersom det för många annars kan vara svårt att finansiera studierna på andra sätt, säger Carl-Johan Stolt, utredare vid CSN.

Om rapporten

Undersökningen baseras på en enkät som riktades till elever som gick sista året på gymnasiet hösten 2019.

Nyckelord

Kontakter

Torbjörn Lindquist, UHR: 072-451 93 34

Carl-Johan Stolt, CSN: 070-341 85 14

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

http://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum