Täby kommun

Hälften tjejer till nya teknikprogram i Täby

Dela

Till höstens gymnasiestart har 155 behöriga elever sökt teknikprogrammet på Åva gymnasium i Täby. Bland tjejer ökar antalet sökande till programmet inom samtliga inriktningar och till skolans nya teknikprofiler som startar hösten 2022 är hälften av de sökande tjejer.

Många tjejer söker tekniska gymnasieutbildningar i Täby. Foto: Täby kommun.
Många tjejer söker tekniska gymnasieutbildningar i Täby. Foto: Täby kommun.

Intresset för teknikprogrammet på Åva gymnasium har ökat. För att möta efterfrågan i högre utsträckning utökas därför programmet med 32 platser inför höstterminen då två helt nya teknikprofiler startar, Arkitektur och miljö samt Design och digital formgivning.

- Hälften av de som sökt till våra nya profiler är tjejer vilket är otroligt roligt. Detta är ett trendbrott eftersom det traditionellt är killar som söker teknik. Att vi nu har så många tjejer som vill läsa teknik är unikt för att vara ett teknikprogram och viktigt för hela branschen, säger Eva von Wowern (KD), kommunalråd och ordförande i gymnasie- och näringslivsnämnden. 

Intresset för hållbar utveckling och medvetenheten om att man kan lösa många av samhällets utmaningar genom teknikens utveckling tros vara några av anledningarna till det stora intresset. Åva gymnasium har länge arbetat med att inspirera fler tjejer att söka teknik, bland annat genom att lyfta kvinnliga förebilder.

- För de tjejer som går teknikprogrammet så finns möjligheten att besöka teknikföretag och träffa kvinnor som arbetar som civilingenjörer. Vi bjuder också in elever i årskurs 9 till inspirationslektioner där de bland annat får prova att bygga webbsidor och designa med digitala verktyg. Vi vill utmana gamla föreställningar om vad man kan jobba med inom teknikbranschen, säger Lillemor Larsson, rektor på Åva gymnasium.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Många tjejer söker tekniska gymnasieutbildningar i Täby. Foto: Täby kommun.
Många tjejer söker tekniska gymnasieutbildningar i Täby. Foto: Täby kommun.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Täby kommun
Täby kommun
Esplanaden 3
183 80 Täby

08-555 590 00http://www.taby.se

Täby är en av Sveriges mest välskötta kommuner med stor valfrihet, välfärdstjänster av hög kvalitet, attraktivt näringslivsklimat och stabil ekonomi. Skolorna i kommunen uppvisar toppresultat, förskolorna erbjuder en trygg och stimulerande miljö och vid kommunens äldreboenden är nöjdheten stor. Läget är attraktivt med närhet till både Stockholm och Arlanda, samtidigt som tillgången till skog, hav och strövområden ger möjlighet till naturupplevelser och rekreation.

Följ Täby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Täby kommun

Täby: Personal inom äldreomsorgen ska vara vaccinerad22.10.2021 10:37:09 CEST | Pressmeddelande

Trygg och säker vård och omsorg är av högsta prioritet i Täby och kommunen uppmanar nu alla som kan att de ska vaccinera sig mot Covid-19. Personal i äldreomsorgen har ett särskilt ansvar. - Äldre i Täby ska erbjudas en äldreomsorg som kännetecknas av hög kvalitet och omtanke. Jag kan inte nog understryka vikten av att vaccinera sig mot covid-19. Jobbar man med äldre som är i behov av kommunens stöd och hjälp borde det vara en självklarhet att vaccinera sig. Varje person inom vården och omsorgen som inte vaccinerar sig äventyrar både sin egen och andras hälsa vilket kan få allvarliga konsekvenser, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande. Flera åtgärder för att öka vaccinationsgraden är redan igång. Det handlar till exempel om förstärkt individuell information till medarbetare, möjlighet att vaccinera sig på arbetsplatsen under arbetstid samt hjälp att komma till en närliggande vaccinationscentral. Täbys kommunstyrelse beslutade enhälligt 21 oktober att ge uppdrag till kom

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum