Afa Försäkring

Halka och fallolyckor – undersköterskor, yrkesförare och brevbärare särskilt utsatta

Dela

Vintern är på ingång och med fallande temperaturer och snö blir det halt på våra vägar. De senaste dagarna har SMHI varnat för halka i flera delar av landet. När halkan slår till ökar antalet arbetsolyckor som beror på fall utomhus och vissa yrkesgrupper är särskilt utsatta visar färsk statistik från Afa Försäkring.

Foto: Kristofer Olsson
Foto: Kristofer Olsson

– Fallolyckor är den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall. År 2018 och 2019 inträffade nära 3 000 allvarliga arbetsolycksfall på grund av fall i marknivå utomhus. Sju av tio olyckor inträffade mellan november och mars, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring

Att en arbetsolycka är allvarlig innebär att den leder till mer än 30 dagars sjukfrånvaro eller motsvarande läkningstid och/eller medicinsk invaliditet eller dödsfall. Statistiken för allvarliga fallolyckor kommer bland annat från rapporten Fallolyckor – allvarliga arbetsolycksfall, oktober 2021, som Afa Försäkring släppte nyligen.

Yrkesgrupperna som drabbas värst

Fallolyckor utomhus under vintern leder ofta till allvarliga problem för den som drabbas. Vissa yrkesgrupper är mer utsatta än andra.

– Flest olycksfall inträffar bland undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter m.fl. och yrkesförare. Andra yrkesgrupper som sticker ut i statistiken är brevbärare och tidningsdistributörer samt städare och fönsterputsare. För dessa yrkesgrupper sker över 75 procent av de allvarliga fallolyckorna utomhus under vintermånaderna, säger Elin Henriksson.

– Ett faktiskt exempel på en person som råkat ut för en fallolycka är en undersköterska på en vård- och specialavdelning. Hon fick fraktur på handen och drabbades av medicinsk invaliditet.

Den drabbade kvinnan berättar:

”Jag gick mellan två olika hus på arbetsplatsen. Halkade på halt underlag då det var is och slask. Slog i rumpan och skadade handleden”.            

Afa Försäkring tipsar – så undviker du att falla och förebygger skador:

  • Halkskydd på frekventa in- och utgångar
  • Sandning och snöröjning
  • Använd broddar och ändamålsenliga skor
  • Särskilda åtgärder kan krävas i utsatta miljöer som skolgårdar, gångbanor, förskolor
  • *Judoinspirerad fallträning, Judo4Balance, kan förebygga fallolyckor

Mer information: Underlaget för allvarliga arbetsolycksfall på grund av fallolyckor kommer från en rapport som Afa Försäkring släppte nyligen. Ladda ner och läs hela rapporten Fallolyckor – allvarliga arbetsolycksfall, oktober 2021 eller besök vår webbplats där den finns för nedladdning: afaforsakring.se/statistikrapporter 

Rapporten bygger på en genomgång av 8 286 allvarliga arbetsolycksfall som beror på fallolyckor och som Afa Försäkring har betalat ut ersättning för genom arbetsskadeförsäkringen. Olyckorna inträffade under 2018 och 2019. Statistiken kommer från Afa Försäkrings skadedatabas.

*Afa Försäkring har tillsammans med Svenska Judoförbundet satsat på fallträningen Judo4Balance i ett innovativt förebyggande projekt på svenska arbetsplatser. Syftet är att öka personlig trygghet och minskat lidande på grund av fall i arbetet och bidra till färre sjukskrivningar och minskade vård- och rehabiliteringskostnader för arbetsgivare och samhället i stort. Fallkompetensträningen är kostnadsfri om arbetsgivaren har kollektivavtalad försäkring hos Afa Försäkring. Läs mer om satsningen här

Kontakt: Elin Henriksson, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08-696 42 57 elin.henriksson@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se

Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter eller se andra aktuella rapporter, klicka här.

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här. 

Nyckelord

Bilder

Foto: Kristofer Olsson
Foto: Kristofer Olsson
Ladda ned bild
Fotograf: Adam Fredholm

Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring. Foto: Adam Fredholm
Fotograf: Adam Fredholm Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring. Foto: Adam Fredholm
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring9 av 10 är försäkrade genom jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Tema forskning: Strategisk samverkan för nya arbetssätt – arbetsmiljöarbete i offentlig sektor19.1.2022 11:28:56 CET | Pressinbjudan

Frukostwebbinarium 26 januari 2022 kl. 09.00–10.00. Under webbinariet presenteras forskning som ska bidra med kunskap om utvärdering och utveckling av nya arbetssätt inom arbetsmiljöarbetet i offentlig sektor. Hur kan arbetsmiljöarbetet integreras i den strategiska verksamhetsledningen? Hur kan verksamheter med hög sjukfrånvaro ta sig an arbetsmiljöarbetet?

Webbinarium: Pandemin, pengarna och framtiden för kollektivavtalen14.1.2022 12:17:10 CET | Pressinbjudan

Onsdagen den 19 januari samlar vi beslutsfattare och kunder inom kollektivavtalen på den privata arbetsmarknaden för att diskutera hur pandemin påverkade systemet, hur framtiden ser ut och vad Afa Försäkring, AMF och Alecta gör med de cirka 2000 miljarder som organisationerna tillsammans förvaltar för svenska folket. Seminariet arrangeras tillsammans med Avtalat som fått i uppdrag att ansvara för information och vägledning om pension och försäkring via jobbet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum