Uppsala kommun

Håll barnen hemma om du ska vara ledig i jul

Dela

Uppsala kommun går inför julhelgerna ut med en vädjan till alla vårdnadshavare som har möjlighet att låta sina barn vara hemma från förskola och fritids under jul- och nyårsveckorna.

– Vi har en ansträngd situation med hög frånvaro och tröttkörda medarbetare med stort behov av återhämtning. Därför ber vi alla vårdnadshavare som har möjlighet att låta barnen vara hemma över jul så att våra medarbetare kan få lite extra ledigt, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Förhoppningsvis kan uppmaningen även bidra till minskad rörlighet i samhället och därmed minskad risk för smittspridning. Med färre barn på plats blir det lättare att hålla avstånd i förskolan och behovet av att slå ihop barngrupper från olika förskolor och fritidshem under jullovet minskar.

Det finns naturligtvis många vårdnadshavare som arbetar under julhelgerna och mellandagarna – inte minst inom vården och äldreomsorgen – och uppmaningen riktar sig inte till de personer som är beroende av barnomsorg för att kunna arbeta.

– Ingen som är i behov av barnomsorg ska tveka att använda den förskole- eller fritidsplats de har rätt till. Vår vädjan riktar sig bara till dem som kan vara lediga. Passa på att få lite extra tid med ditt barn och gör förskolans och fritidshemmens medaarbetare en stor tjänst, säger Susana Olsson Casas, utbildningsdirektör.

Sedan första december gäller också Folkhälsomyndighetens rekommendation att alla barn och elever ska stanna hemma från förskola, skola och fritids när någon i hemmet har bekräftad covid-19. Det gäller även om barnet själv är friskt och saknar symtom.

Nyckelord

Kontakter

Helena Hedman Skoglund (L), ordförande utbildningsnämnden
Mobil: 072-518 9294
E-post: helena.hedman-skoglund@uppsala.se

Susana Olsson Casas, förvaltningsdirektör, utbildningsförvaltningen
Telefon: 018-727 7999
Mobil: 076-697 7827
E-post: susana.olsson-casas@uppsala.se

Eva Kjeller, presskommunikatör
Mobil: 072-596 9010
E-post: eva.kjeller@uppsala.se

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Nya åtgärder ska förebygga smittspridning på högstadiet10.1.2021 15:20:11 CETPressmeddelande

Inför starten på vårterminen stoppar Uppsala kommuns grundskolor undervisning där elever från olika skolor samlas i gemensamma elevgrupper. Beslutet påverkar framförallt lektioner i vissa ämnen som moderna språk, modersmål och hemkunskap där det är vanligt att elever åker till en annan skola. Undervisning ska istället hållas på elevens hemskola eller genom fjärr- eller distansundervisning.

Flerpartiöverenskommelse om genomförande av fyrspårsavtalet7.1.2021 13:00:00 CETPressmeddelande

Uppsalas mittenstyre och Moderaterna kan idag presentera en överenskommelse om vägen framåt för genomförandet av fyrspårsavtalet och utbyggnaden av de sydöstra stadsdelarna där cykel, gång och kollektivtrafik kommer sättas i främsta rummet. Överenskommelsen innefattar mer blandad bebyggelse i de sydöstra stadsdelarna, ett framkomlighetspaket för södra Uppsala och en bostadssatsning på landsbygden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum