Hållbar utveckling - nya utmaningar kräver nya kompetenser
De hållbarhetsutmaningar som dagens samhälle står inför skiljer sig radikalt från de miljöproblem som man historiskt lyckats lösa. Det argumenterar tre Chalmersforskare för i en ny bok om hållbar utveckling. Det gör också att de ingenjörer, naturvetare och andra yrkesgrupper som idag utbildas för att hantera dessa problem kommer behöva nya, bredare kompetenser.

– Samhällets tidiga miljöproblem var oftast lokala, hade tydliga orsakssamband och kunde lösas med enkel reningsteknik. Jämför det med till exempel klimatfrågan: ett globalt problem, där kopplingen mellan utsläpp och effekter är komplexa, osynliga för de flesta, verkar över århundraden och där sociala frågor som rättvisa är centrala i debatten, säger Frances Sprei, en av författarna till boken.
I boken visar författarna på hur den komplexitet som präglar klimatfrågan och andra hållbarhetsutmaningar bidrar till att olika aktörer kan ha mycket olika syn kring vad som utgör en hållbar utveckling, även om samtliga har tillgång till samma kunskap och fakta. Vissa menar att en hållbar utveckling kräver en återgång till ett enklare liv, där tillväxten avstannar, medan andra anser att en hållbar utveckling förutsätter en starkare ekonomisk tillväxt, där en explosion av tekniska innovationer löser såväl miljömässiga som sociala och ekonomiska problem.
– Skillnader i grundläggande värderingar och olika syn på till teknikens risker och potential formar olika aktörers syn på hållbar utveckling. För att kunna bidra konstruktivt till diskussionen om hållbar utveckling behöver man förstå hur både sina egen, och andras, utgångspunkter påverkar synen på olika hållbarhetsutmaningar, fortsätter Fredrik Hedenus, en annan av bokens författare.
Att kunna ta till sig andras perspektiv är en förutsättning för att kunna arbeta tvärvetenskapligt, en viktig kompetens som krävs om vi ska lyckas integrera de miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekterna av hållbar utveckling, i linje med FN:s Globala mål för hållbar utveckling. Ytterligare kompetenser som ofta lyfts fram som viktiga för ingenjörer och naturvetare som ska arbeta med hållbar utveckling är en bättre kunskap i etik och förståelse för teknikens sociala sidor.
Med avstamp i den historiska process som ledde fram till Brundtland-rapporten och Rio-konferensen, beskriver därför boken de huvudsakliga skiljelinjer som finns i hur begreppet hållbar utveckling idag förstås och används. Boken ger också en överblick av hur olika aktörer aktivt arbetar med hållbar utveckling och frågan om vilket ansvar man har att verka för en hållbar utveckling i sin yrkesroll.
Boken ”Hållbar utveckling – nyanser och tolkningar” är skriven av Fredrik Hedenus, Martin Persson och Frances Sprei, samtliga forskare vid avdelningen för Fysisk resursteori, Chalmers. Boken är utgiven av Studentlitteratur.
Kontakter
Jens FredholmFörläggare tillämpad teknik
jens.fredholm@studentlitteratur.seBilder
Länkar
Om
Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 344 miljoner kronor och har 130 anställda.
Följ Studentlitteratur AB
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB
Ett nytt perspektiv på läraryrket som profession14.2.2019 08:47:12 | Nyheter
De senaste åren har debatten om förstelärarreformen och avprofessionaliseringen av läraryrket varit livlig och känslorna har många gånger varit starka, något som kan stå i vägen för en mer objektiv diskussion kring arbetsinnehållet och vad införandet av förstelärarna egentligen kan tillföra skolan. Det menar Johan Alvehus, lektor vid Institutionen för Service Management och tjänstevetenskap, Lunds Universitet.
Nytt bidrag till lärarutbildningen: Ljungblad skildrar relationen mellan lärare och elev5.2.2019 13:28:50 | Nyheter
Läraryrkets relationella dimensioner är något som hittills haft en undanskymd roll inom lärarutbildningen. Ändå är välfungerande lärare–elevrelationer en grundläggande del av en lyckad undervisning. Ann-Louise Ljungblad, lektor vid Göteborgs universitet, säger själv att hon länge missade något mycket viktigt.
Barnens rätt börjar i förskolan24.1.2019 08:00:00 | Nyheter
Barnets rättigheter rör hela barnets liv, från rätten att leka, vila och utvecklas till rätten till delaktighet och inflytande samt att skyddas från övergrepp och diskriminering. När barnkonventionen nu har beslutats bli svensk lag aktualiseras detta. Med lekfullhet och konkreta exempel vill Fanny Davidsson sätta barnens rättigheter i fokus på Sveriges förskolor.
Digitala verktyg för en jämställd skola23.1.2019 08:55:31 | Pressmeddelande
Den ena är expert på digitala verktyg i skolan, den andra på behoven hos elever med NPF-diagnoser, och när Patricia Diaz och Joanna Lundin träffades fanns många gemensamma nämnare. Tillsammans brinner de två för att sprida budskapet om hur skolan kan ta digitaliseringen till nästa nivå och skapa en lärmiljö som passar alla elever – oavsett förutsättningar.
Ny bok förklarar processorientering för alla22.1.2019 10:00:00 | Pressmeddelande
Även om långt ifrån alla driver verksamhetsutveckling så berör det alla som arbetar inom verksamheten. Därför behövs den helt nya boken ”Våga vinn – processorientering för alla”, av Anders Ljungberg och Everth Larsson.
Nu börjar tävlingen om Kurslitteraturpriset 201917.1.2019 10:00:00 | Pressmeddelande
Kurslitteraturpriset är Sveriges finaste utmärkelse till författare av ny Kurslitteratur. Priset är instiftat av Studentlitteratur och syftar till att visa på kurslitteraturens betydelse för den högre utbildningen i Sverige. Priset är också ett sätt att uppmärksamma och belöna författarnas värdefulla arbete.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum