Svenska Cykelförbundet

Hållbara Svenska Cykelspelen är för såväl ungdom, bredd som världselit

Dela

Om en månad är det dags för Svenska Cykelspelen i Falun och Borlänge. Cykelveckan 11–19 juni är fylld med mängder av aktiviteter med cykling i fokus.En höjdpunkt är världscupen i starka svenskgrenen XCE (MTB-sprint) 17 juni.

Linda Tufvesson,  projektledare för Svenska Cykelspelen.
Linda Tufvesson, projektledare för Svenska Cykelspelen.

Veckan startar med Borlänge Tour, Sveriges äldsta etapplopp på MTB och avslutas med tre tävlingsdagar på Lugnet i Falun, med bland annat en världscup i sprint (XCE) på fredagskvällen.

Under veckan anordnas även en mängd cykelaktiviteter. Förutom tävlingar, blir det öppna evenemang och prova på-aktiviteter. Det anordnas ett gratis ungdomsläger med Svenska Cykelförbundet och CK Natèn från Säter som riktar sig till barn och ungdomar. Allt från MTB-teknik till bancykel står på menyn.

Det blir även ett gratis kidsrace, med möjlighet att låna cykel om man inte har egen.  Cykelklubbarna Borlänge CK och Falu CK står bakom evenemanget i samarbete med en flera andra föreningar och organisationer. Det finns tävlingsklasser för alla nivåer och prova på-aktiviteter.

Borlänge Tour är ett etapplopp i XCO, som är den olympiska klassen där ett lopp tar cirka en timme. XCE  är som skidornas sprint, där man kör fyra och fyra med eliminering i två till tre minuter och där man som publik ser cyklisterna hela tiden, mycket fart och fläkt med både hopp och hinder.

"Sverige är världsledande i sprint, så publiken kan se fram emot att se kända cykelprofiler som Anton Olstam och Joel Burman och Ella Holmegård", säger Linda Tufvesson, som är projektledare för Svenska Cykelspelen.

Linda undervisar och forskar till vardags om hållbar utveckling på Högskolan Dalarna, och intresset för dessa frågor tar hon med in i Svenska Cykelspelen.

"I dag är det självklart att arbeta med miljömässig och ekonomisk hållbarhet, men vi försöker också inkludera den sociala hållbarheten. Evenemanget bygger inte upp något tillfälligt utan nyttjar banor och infrastruktur som går att använda året om vilket också innebär ett bidrag till platsutvecklingen. Miljömässig hållbarhet innebär också att tänka i alla led.

Självklart tycker Linda att cykeln är det bästa transportmedlet till tävlingarna:

"Svenska Cykelspelen är gratis och alla köp i serveringen bidrar till cykelklubbarnas verksamhet. Varför inte ta cykeln hit och bidra till folkfesten."

Text och foto är fria för publicering

Bilder

Linda Tufvesson,  projektledare för Svenska Cykelspelen.
Linda Tufvesson, projektledare för Svenska Cykelspelen.
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Med helt nytt träningstänk cyklar Ella Holmegård in i het XCE-månad med allt från världscup på hemmaplan till EM2.6.2022 18:11:18 CEST | Pressmeddelande

Ella Holmegård har bytt kurs. Från att ha haft cykelsporten som ett jobb sedan studenten kombinerar hon elitkarriären med heltidsstudier på Linnéuniversitetet i Växjö. Men målet är detsamma: världseliten i MTB-sprint. Och snacka om att juni har tre höjdare: XCE-världscup i Falun, sprint inleder SM-veckan och sedan EM i Portugal.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum